Madenci Murat Gökmenoğlu: "Ölüm madencinin kaderi olamaz"

TAKİP ET

Madenci Murat Gökmenoğlu: "Madencinin kaderi" diyorlar. Hayır, madencinin kaderi ölüm olamaz. Buraya herkes ekmek parasına geliyor. Üç gün herkes feryat figan eder, üçüncü gün madenci unutulur.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün akşam saatlerinde paylama meydana geldi. Bartın Valiliği'nin açıklamasına göre patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda yaşandı. Faciada 40 işçi hayatını kaybetti.

Olay yerinde bulunan Halk TV'ye konuşan emekli madenci Murat Gökmenoğlu, "Duyar duymaz geldim. Müessese müdürümüzle görüştüm, ocağa girmek istedim. Fakat bizim ocağa giremeyeceğimizi söylediler. Sizler emeklisiniz dediler. Burada ocaktan çıkan arkadaşlarımızdan haberler almaya çalıştık ama yani her çıkan arkadaşımızın yüz ifadesinden ağır bir acılar olduğunu hissediyorduk. Kimseye de açıklayamıyorduk. Acı haberler sırayla gelmeye başladı" dedi.

Gökmenoğlu şöyle konuştu:

Madencilerin fıtratında şu vardır. 'Uğur ola madenci, geçmiş olsun madenci'.. Doğadan bir şeyler almaya çalışıyorsunuz, doğada sizlerden bir şeyler almaya çalışıyor. Kurumlarda buna göre tedbirler alır. Arkasından da çalışan arkadaşlarımız tedbir alır ama buradaki tedbirsizlik tamamen metan gazının kusması ve ölçülmeden dinamitin çakılmasıyla bu işçi arkadaşlarımız hayatını kaybetti. Oradaki iş amirlerinin, vardiyadaki sorumluların tamamen suçu ve kabahatidir.

"SOMA UNUTULMADI MI, AMASRA DA UNUTULACAK"

Benim çalıştığım arkadaşımın kardeşi hayatını kaybetti. Benim çalıştığım arkadaşımın oğlu hayatını kaybetti. 18 yıl madenciliğim var benim. Soma'da yüzlerce arkadaşımı lambaların kablolarıyla bağlayıp, kömür nakli yaptığımız araçlarla dışarıya gönderdim. Zonguldak'ta aynı şeyleri yaşadık. Bir arkadaşımızı altı ay sonra kuyunun içinden çıkarttık. Bu acılar her zaman yaşanmak zorunda değil. Bu kurumlar önlem alabilir artık teknoloji devrindeyiz. Dünyada madencilik o kadar gelişti ki, bu kadar zor olamaz. Maalesef bu ölümleri sürekli yaşıyoruz. Üç gün burada herkes feryat, figan eder üçüncü gün madenci unutulur. Soma unutulmadı mı? Unutuldu. Zonguldak unutuldu, Amasra'da unutulacak. Bizim yanımızda tek tek ölümler oldu hangi biri haber oldu?

"ÖLÜM MADENCİNİN KADERİ DEĞİL"

Madencilik ölümle karşılaştırılmamalı. Maalesef madencilik deyince akla ilk gelen şey ölüm. Hayır, bu madencinin kaderi değil. Cumhurbaşkanımız demiş ki 'Madencinin kaderi' hayır madencinin kaderi ölüm olamaz. Buraya herkes ekmek parasına geliyor.

bartın Amasra maden işçisi gündem haber