Macron'dan AB'ye sert salgın uyarısı

TAKİP ET

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yol açtığı ağır ekonomik krize karşı ortak bir çözüm bulamaması halinde Avrupa'nın geleceğinin olmayacağını söyledi.

Macron, video konferans yöntemiyle düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu.

Kovid-19'la mücadele konusunda Afrika'ya destek sağlama konusunda AB olarak ortak hareket edeceklerini ifade eden Macron, Avrupa'nın birçok sektörde bağımsızlığını elde etmesi gerektiğini ifade etti.

Macron, Avrupa ülkelerinin salgına verdiği yanıtın "simetrik" olmadığını, bunun düzeltilmemesi halinde Avrupa'nın ekonomik olarak daha da etkileneceğini vurgulayarak salgına karşı dayanışma ve birlik içinde olunması gerektiğini sözlerinde vurguladı.

Salgın Fransa'da 9 milyon kişiyi işsiz bıraktı!

'Fransa en kısa zamanda güçlü bir yanıt istiyor'
Avrupa Birliği'nin ekonomisini yeniden canlandıracak bir planın oluşturulması gerektiğini işaret eden  Macron, Avrupa'da daha önce görülmemiş şekilde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5-10 düşmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Macron, sözlerine şöyle devam etti:

"Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) salgının yol açtığı sorunlara ilişkin dayanışma içerisinde güçlü bir çözüm bulunması gerekiyor. AB Komisyonunun da bu konuda çalışmasını istedik. Fransa çok açık şekilde en kısa zamanda en güçlü yanıtı istiyor. Hızlı ve güçlü yanıt konusunda ortak görüş var. Ancak oluşacak mekanizma konusunda anlaşmazlıklar söz konusu." 

Avrupa'da etkilenen ülkelere ve sektörlere mali destek sağlanması gerektiğini belirten Macron, ancak bu konuda AB ülkeleri içerisinde anlaşmazlıkların bulunduğunu vurguladı.

Büyük Buhran'dan daha kötü

Macron, salgının yol açtığı ekonomik krize karşı ortak çözüm bulunamaması halinde Avrupa'nın geleceğinin olmayacağına inandığını belirterek "Avrupa'nın bir parçasını terk edersek tüm Avrupa çöker" ifadesinde bulundu.
 

macron fransa avrupa corona covid19 salgın kriz