Macaristan'da 6 muhalefet partisi birleşti, Başbakan Orban farkla kazandı

TAKİP ET

Macaristan'da Başbakan Viktor Orban sandıktan zaferle ayrıldı. 6 muhalefet partisinin birleşerek girdiği seçimlerde Orban fark attı. Orban böylelikle arka arkaya dördüncü dönemde de başbakanlık yapacak.

Macaristan'da seçimlerin kazananı mevcut Başbakanı Viktor Orban oldu. Orban, arka arkaya dördüncü kez seçimlerden zaferle ayrıldı.

Hodmezövasarhely kentinin Belediye Başkanı Peter Marki-Zay'ı destekleyen 6 muhalefet partisine karşı fark atan Orban, Meclis'te de çoğunluğu aldı.

Orban’ın partisi sandıktan oyların yüzde 53.1’ini alarak çıkarken muhalefetin oyu ise yüzde 35’te kaldı. 

Bu sonuçla 199 sandalyeli mecliste, Fidesz-KDNP koalisyonu 135, Macaristan için Birlik 57 ve aşırı sağcı Mi Hazank ise 7 milletvekili ile temsil hakkı kazanıyor. Sonuçlara göre 135 milletvekili çıkarmayı başaran Fidesz, 3'te 2'lik çoğunluğu da elde ediyor.

58 yaşındaki Orban bir konuşma yaparak seçmene seslendi. Orban, “Bu zafer o kadar büyük ki, Ay’dan bile görülüyor. Macaristan’ın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunduk” ifadesini kullandı.

Uzmanlar geleneksel Hıristiyan değerlerini savunan Orban’ın oyları şehir dışında yaşayan yoksul ve yaşlı seçmenden aldığını da aktardı.

macaristan orban 6 parti muhalefet seçim sandık