Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'dan Suriyeli sığınmacı çıkışı: "Suriyeli sığınmacıların Lübnan'a entegre edilmesi teklifi, Affedilmez bir suçtur"

TAKİP ET

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn : "Bazı devletler, ülkemizdeki Suriyeli sığınmacıların, Lübnan toplumuna entegre edilmesini istiyor. Bu affedilmeyecek bir suçtur. Lübnan ne olursa olsun, bunu asla kabul etmeyecektir."

Lübnan Cumhurbaşkanı, Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Harjit Sajjan ile Beyrut'ta yaptığı görüşmede, bunu Lübnan'ın kabul etmediği bir "suç" olarak değerlendirdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn bazı ülkelerin (isimlerini vermedi) Suriyeli mültecileri Lübnan toplumuna entegre etmeye çalıştıklarını ve bunu Lübnan'ın kabul etmediği bir "suç" olarak gördüklerini söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre bu, Çarşamba günü iki günlük Beyrut ziyaretine başlayan Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı  Harjit Sajjan ile yaptığı görüşme sırasında geldi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, "Bazı ülkelerin Lübnan'daki yerinden edilmiş Suriyelileri (mültecileri) Lübnan toplumuna entegre etme çabaları, Lübnan'ın bedeli ne olursa olsun kabul etmeyeceği bir suçtur" dedi.

Ve ekledi: "Eğer amaç yerinden edilmiş Suriyelileri Lübnan'a yerleştirmekse, daha önce Filistinlilerin topraklarımıza yerleşmesini reddettiğimiz gibi, bunu kategorik olarak reddediyoruz."

KANADALI BAKAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Lübnan Cumhurbaşkanı'nın tepki gösterdiği Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Harjit Sajjan, Mayıs ayında yaptığı yaçıklama ile Suriyeli sığınmacılara verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür etmişti.

Kanada’nın uluslararası faaliyetlerine ilişkin resmi duyuruların yayımlandığı Global Affairs Canada’da yazılı açıklama yapan Sajjan, "Suriye krizi, Suriye ve komşu ülkelerdeki milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Kanada; Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır ve Türkiye'ye çok sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapma konusundaki cömert destekleri için teşekkür ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

1,5 MİLYON SIĞINMACI VAR

Lübnan'daki resmi tahminlere göre, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin sayısı 1,5 milyon, 880.000'i Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne kayıtlı ve Lübnan yaklaşık 200.000 Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı, "Yerel, bölgesel ve uluslararası yasalar herhangi bir nedenle bir halkı topraklarından çıkarmayı reddediyor" diyerek, "Dost ülkelerin Lübnan'ı destekleyeceğini umarak, özellikle Suriye'deki mevcut durum yerinden edilmişlerin ülkelerine geri dönmelerine yardımcı olduğu için Lübnan, topraklarında yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Suriyelinin (mülteci) varlığından kaynaklanan ekonomik, sosyal, sağlık ve güvenlik yüklerini artık kaldıramaz” dedi.

BM GERİ DÖNÜŞE ENGEL OLUYOR

Lübnan hükümeti geçtiğimiz günlerde ayda 15.000 mülteciyi Suriye'ye geri döndürmek için bir plan geliştirdi, ancak plan, Suriye'de güvenliğin henüz tesis edilmediğine inanan ve Lübnan'dan şimdilik beklemesini isteyen Birleşmiş Milletler'in reddiyle çatışıyor.

Lübnan, Birleşmiş Milletler'in mültecilere ev sahipliği yapmak için sağladığı mali yardımın zayıflığından şikayet ediyor.Örneğin, 2021'de Lübnan, resmi verilere göre Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmanın 2 milyar dolarlık maliyetinden (bir yıl içinde) 1.69 milyar dolarlık yardım aldı.

lübnan suriyeliler suriyeliler lübnan