Libya'da kaçırılan 7 Türk vatandaşıyla ilgili Dışişleri'nden açıklama!

TAKİP ET

Libya'da yaşanan iç savaş döneminde kaçırılan 7 Türk vatandaşı, aradan 18 ay geçmesine rağmen henüz kurtarılamadı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, konuyu Mayıs ayında Meclis gündemine taşımış ve soru önergesi vermişti. Türkkan'ın önergesine Dışişleri Bakanlığından cevap geldi.

AYKIRI / HABER MERKEZİ

Libya'da yaşanan iç savaş sırasında kaçırılan 7 Türk vatandaşında 18 aydır haber alınamıyor. Aradan geçen 1,5 yıllık süreye rağmen 7 Türk vatandaşı henüz kurtarılamazken, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili ve Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, konuyu Mayıs ayında Meclis gündemine taşımıştı.

Türkkan, 7 Türk vatandaşının 1,5 sene geçmesine rağmen kurtarılmaması üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Türkkan'ın önergesine 3 ay sonra cevap geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, vatandaşların serbest bırakılması için girişimlerin sürdüğü belirtilirken, aradan geçen süre zarfında neden kurtarılmadıklarına dair soruya cevap verilmedi.

Ayrıca, kaçırılan vatandaşların aileleri bilgi alamadıklarını söylerken, Türkkan’ın önergesine verilen cevapta ailelere gerekli bilgilendirmenin yapıldığını belirtti. 

İşte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtı;
"Yurtdışındaki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması ve karşılaştıkları sorunların çözüme kavuşturulması Bakanlığımız ve yurtdışındaki temsilciliklerimizin asli ve öncelikli görevleri arasında yer almakta olup, titizlikle yerine getirilmektedir.

Bu kapsamda, Libya'da Hafter yanlısı kuvvetler tarafından alıkonulan 12 vatandaşımızdan 5'inin ülkemize salimen dönüşleri sağlanmış olup, kalan 7 vatandaşımızın durumları yakından takip edilmekte, serbest bırakılarak ülkemize dönmeleri için Libya makamları ve BM dahil tüm kanallar üzerinden girişimlerimiz sürdürülmekte, vatandaşlarımızın ailelerine gerekli bilgilendirmede bulunulmaktadır."


Lütfü Türkkan'ın sorduğu sorular ise şu şekildeydi;
Libya'da yaşanan iç savaş döneminde kaçırılan 7 Türk vatandaşı aradan 15 ay geçmesine rağmen hala kurtarılamamıştır. Kaçırılan vatandaşlarımızın aileleri yakınlarından hiçbir bilgi alamamaktan yakınmakta, başka ülkelerin kaçırılan vatandaşları serbest bırakılırken, bir tek Türk vatandaşlarının bırakılmadığını ayrıca tüm çabalarına rağmen yerlerini bile tam olarak bilmediklerini ifade etmektedirler.

Bu bilgiler çerçevesinde;
1-Libya'da yaşanan iç savaş döneminde kaçırılan 7 Türk vatandaşı aradan 15 ay geçmesine rağmen neden hala kurtarılamamıştır? Bu konuda Dışişleri Bakanlığı bir girişimde bulunmuş mudur? Bu vatandaşlarımız ile ilgili Bakanlık olarak Libya ile herhangi bir görüşme gerçekleştirilmiş midir?

2-Ukrayna, Rusya, İtalya ve Libya'nın elinde vatandaşı rehin tutulan diğer ülkeler vatandaşlarını kurtarmasına rağmen Türkiye 7 vatandaşını neden hala kurtaramamıştır, bunun gerekçeleri nelerdir?

3-Yakınlarından hiçbir bilgi alamadıklarını ve tüm çabalarına rağmen yerlerini bile tam olarak bilmediklerini ifade eden kaçırılan vatandaşlarımızın ailelerinin feryadı karşısında Bakanlık olarak nasıl bir adım atılması düşünülmektedir, ailelere bu konuda ne zaman bilgi verilecektir?


 

libya dışişleri lütfü türkkan mevlüt çavuşoğlu