Kurtuluş Savaşı'nın son şehitleri 99 yıl sonra bulundu

TAKİP ET

Yazarımız Ümit Doğan ve Dr. Selim Erdoğan çok önemli araştırmaya imza attı. Doğan ve Erdoğan yaptıkları araştırma sonucunda Kurtuluş Savaşı'nın son şehitlerinin mezarlığının bulunduğu noktayı tekrar gün yüzüne çıkardı.

BAHADIR DÜZEL / AYKIRI

Kurtuluş Savaşı’nın son şehitlerinin mezarı Bandırma’da bulundu. Türkiye’nin tek harp coğrafyacısı Dr. Selim Erdoğan’ın çalışmaları sonucunda mezarlarına ulaşılan şehitlerin, 16-17 Eylül 1922 tarihinde gerçekleşen çatışmalarda şehit düştükleri tahmin ediliyor.

Türk Ordusu’nun 9 Eylül’de İzmir’e girmesiyle bittiği düşünülen Kurtuluş Savaşı’nın son kurşunu, bilinenin aksine 16-17 Eylül tarihlerinde Bandırma’da atıldı. Aykırı yazarı Araştırmacı Tarihçi Ümit Doğan’ın davetiyle Bandırma’ya giden, Türkiye’nin tek harp coğrafyacısı Dr. Selim Erdoğan Kurtuluş Savaşı sırasında gerçekleşen son çatışmaların izini sürdü ve çok önemli bir bulguya imza attı.

Yazarımız Ümit Doğan'ın katkılarıyla yürütülen çalışma Kurtuluş Savaşı'nın tarihi için büyük anlam taşıyor. Bandırma Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı ve Bandırma Son Kurşun Platformu üyesi Serdar Polat’ın aktardığı bilgiye göre, Kurtuluş Savaşı’nın son çatışmalarının yaşandığı Deliklibayır mevkiinde 15-16 şehidin mezarına ulaşıldı.

Ulaşılan bulguların hem Bandırma tarihi hem de Ulusal Kurtuluş Savaşı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Polat şehit mezarlarına nasıl ulaşıldığını Aykırı’ya anlattı. 

“SON MEHMET TEPESİ”
Erdoğan’ın, 1922 yılında Bandırma’ya giren Deli Halit Paşa komutasındaki Kocaeli Grubu’nun izini tepe tepe sürdüğünü söyleyen Polat, Geventepe mevkiinde ciddi siper kalıntılarına ulaşıldığını ve ardından Bandırma’nın kapısının açıldığı yer olarak tarif ettiği Dikmenbayır mevkiindeyse şehitlerin mezarlarına ulaşıldığını aktardı. Polat, şehitlerin neden Deliklibayır mevkiine defnedildiğini ise şu sözlerle ifade etti; “Burada yatan 15-16 şehidimiz Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda, Bandırma’nın kazanılmasından sonra, bu bölgede hemen olayların gelişmesi üzerine olduğu bölgeye defnedilen şehitlerimizdir. 80’e yakın şehidimiz vardı biz bunların bir kısmına, 15-16 tanesine ulaştık ve bu bizim için çok değerli, çok önemli bir çalışma oldu.” Polat, Erdoğan’ın Ekim ayında bitki örtüsünün kalkmasıyla beraber jeoradar çalışmasıyla, bulguları netleştirmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi. Polat ayrıca Erdoğan’ın, şehit mezarlarının bulunduğu tepe için “Son Mehmet Tepesi” adını önerdiğini iletti.


SON ÇATIŞMADA 73 ŞEHİT!
Dr. Selim Erdoğan geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından araştırmalarını içeren bazı paylaşımlarda bulundu. Erdoğan paylaşımlarında General Soumilas’ın emriyle Bandırma’yı boşaltan Yunan Ordusu’nun, Erdek’ten çekilişinin üzerini örtmek için Deliklibayır mevkiinden çekilmediklerini ve Bandırma’ya giren Türk Ordusu’nun bu nedenle Deliklibayır’a taarruz ettiğini açıkladı. Son araştırmalarda ortaya çıkan mezarların bu muharebede şehit düşen askerlere ait olduğunu ifade eden Erdoğan, paylaşımlarını “Deliklibayır Muharebesi'nin bedeli burada vatana eklenen 73 Mehmet'tir.” sözleriyle bitirdi.

 

ümit doğan selim erdoğan kurtuluş savaşının son şehitleri deliklibayır