KPSS iptal mi edilecek? Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi! Onlarca soru, Yediiklim Yayınları'nın denemeleriyle aynı çıktı

TAKİP ET

Hafta sonu gerçekleştirilen KPPS Lisans sınavıyla ilgili şoke eden bir olay yaşandı. Yediiklim Yayınları'nın deneme kitapları ve ders videolarında sorulan onlarca sorunun 2022 KPSS sınavında sorulduğu ortaya çıktı. Sosyal medyada #KPSSdeİkinciFETÖskandalı etiketi gündem oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan konuyla ilgili akşam saatlerinde kritik bir açıklama geldi.

ÖSYM tarafından 31 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) sorulan sorular tartışma konusu oldu. Sınav sorularıyla ilgili kopya iddiası ortaya atıldı.

Sınavın ardından binlerce kişi, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında ve ders videolarında sorulan onlarca sorunun KPSS 2022 sınavında sorulduğunu söyledi.

Deneme kitaplarından ve videolardan paylaşılan görsellerde ise soruların hiç değiştirilmeden direkt KPSS'de sorulduğu görüldü.

Vatandaşların paylaştığı fotoğraflarda, Yediiklim imzasını taşıyan deneme sınavı ile ilgili soruların KPSS'de sorulduğu ve şık seçeneklerinin bile birebir aynısı olduğu görülüyor.

SATIŞI DURDURULDU

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısının olayın ortaya çıkmasının ardından Yediiklim Yayınları'nın kitap satışlarını durdurduğunu belirtti. Vatandaşlar CİMER'e başvurduğu ve olaydan şikayetçi olduklarını yazdı.

ÖSYM'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ÖSYM, sorularla ilgili yaptığı açıklama yaptı. Kurumun açıklamasında ''Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu anlaşılmıştır" denildi.

ÖSYM'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 2022-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri sınavlarının 31 Temmuz Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirildiği belirtilerek, "Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

YEDİİKLİM YAYINEVİ'NDEN AÇIKLAMA

TELE1’den Barış Önal’a konuşan Yediiklim Yayınevi yetkilileri, "Bir iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok" dedi.

Konu ile ilgili TELE1’in ulaştığı Yediiklim Yayınevi iddia edildiği gibi yayınlarının durdurulmadığını söyleyerek bir iki sorunun aynı olduğunu dile getirdi.

TELE1’e konuşan yayınevi yetkilisi şu ifadeleri kullandı:

“Tamamen algı yayınlarımız devam ediyor. Bir iki soru aynı diye çok yüklenme oldu. Satışlarımız devam ediyor. Başka yayın evleri de tutturuyor. Bizde bir iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖSYM'nin "Sorun yok, sosyal medyadaki iddialar gerçeği yansıtmıyor" açıklamasına karşı akşam saatlerinde konuyla ilgili inceleme başlatıldığını bildiren bir açıklama geldi.

Erdoğan'ın resmi Twitter hesabından paylaşılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygıyla duyurulur.

Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz."

Batuhan Çolak: KPSS sınavının tekrarlanması gerekir

Sosyal medya hesaplarında paylaşılan soru örneklerinden bazıları ise şöyle:

KPSS soru KPSS soruları KPSS Lisans Yediiklim Yayınları