Koronavirüsün çevreye zararı büyük: Okyanuslarda 1.6 milyar maske yüzüyor!

TAKİP ET

Dünya genelinde yaşanan doğal afetlerin yanı sıra iklim krizi ve çevre kirliliği de tüm dünyayı risk altında tutarken doğal yaşamı zora sokan etkenlere yenisi eklendi.  Çin'de ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs sebebiyle hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen maskelerin çevreye olan zararı araştırıldı. 

Okyanusların korunması için çalışma yapan OceansAsia adlı kuruluş dikkat çeken bir rapor yayımladı. Kuruluşun “COVID-19'un Deniz Plastik Kirliliği Üzerindeki Etkisi” başlıklı raporuna göre okyanuslarda yaklaşık 1.6 milyar maske yüzüyor.

Rapora göre, bileşenlerinin yarısından fazlası plastik ve polimerlerden oluşan yaklaşık 1.6 milyar maske okyanuslarda yüzüyor. Tek bir maskenin yok olması içinse en az 450 yıl gerekiyor. Tek kullanımlık maskelerin doğada biyolojik olarak parçalandığına ve mikroplastiklere dönüşerek hayvanlar tarafından kolayca yutulabildiğine belirten rapor, plastiklerin insanlar için ciddi sağlık riski oluşturduğuna dikkat çekiyor. 

DENİZLERDE, BALIKTAN ÇOK MASKE OLABİLİR
Online PR Servisi’nin incelediği raporda, 2050 yılında denizlerde balıktan daha çok plastik bulunacağına dair tahminler de yer alıyor. Buna göre 2021’de toplam 52 milyar tek kullanımlık maske üretildiği ve bu maskelerin yüzde 3'ünün denizleri kirletebileceği öngörülüyor.

Tek kullanımlık yerine yıkanabilir ve yeniden kullanılabilir maskelerin teşvik edilmesi ve atık yönetiminin iyileştirmesi ise denizlerdeki kötüye gidişin durdurulmasında etkili olacağı öngörülüyor.

maske okyanus deniz