Koronavirüste Eta varyantı alarmı! Eta varyantı nedir, belirtileri neler? Eta varyantı Türkiye'de var mı?

TAKİP ET

Japonya Sağlık Bakanlığı ülkede ilk kez Covid-19'un Eta mutasyonunun görüldüğünü açıkladı. Mutasyon ile enfekte olan kişi sayısının ise 18 olduğu söylendi. Peki Eta varyantı nedir? Eta varyantı belirtileri nelerdir? Eta varyantı Türkiye'de görüldü mü?

Dünyada kamuoyunda Koronavirüs salgınında mutasyon endişesi sürerken, Japonya koronavirüsün Eta mutasyonunun ilk vakalarının ülkelerinde görüldüğünü açıkladı. Japonya, Eta varyantı tespit edilen 18 yeni vakanın olduğunu açıkladı.

Aralık 2020 ile geçtiğimiz 3 Eylül arasında ülkeye gelen ve karantina merkezlerinde pozitif çıkan hastalardan alınan örnekleri inceleyen Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nün Eta mutasyonlarını tespit ettiği söylendi. Farklı virüs mutasyonlarını belirlemek üzere vakalar üzerindeki genetik analizlere devam edileceği belirtildi.

İLK KEZ İNGİLTERE'DE GÖRÜLDÜ
Şimdiye dek görülen Covid-19 varyantlarını VOC (endişe varyantları) ve VOI (ilgi varyantları) olarak sınıflandıran Dünya Sağlık Örgütü, daha önce Alfa, Beta, Gamma ve Delta mutasyonlarını “endişe mutasyonları” sınıfına dahil etmişti.

Güney Amerika’da yayılan Lambda mutasyonu, Güney Amerika ve Avrupa’dan bildirilen Mu mutasyonu ve ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Kappa mutasyonu ise takip edilmesi gereken “ilgi mutasyonları” arasında yer almıştı. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında İngiltere’de ortaya çıkan Eta mutasyonu da Mart ayında DSÖ tarafından “ilgi mutasyonları” listesine eklenmişti.

Başta ABD ve Avrupa olmak üzere 70’ten fazla ülkede görülen söz konusu mutasyonların aşılara karşı dirençli olabileceğinden endişe ediliyor.

TÜRKİYE’DE ETA VARYANTI VAR MI?
Eta varyantı haberi tüm dünyaya yayılırken akıllara ''Eta varyantı Türkiye’de görüldü mü?'' sorusu geldi. Eta varyantı, hem E484K hem de F888L mutasyonlarını taşıdığı için diğer tüm varyantlardan farklıdır. Şu anda, virüs türü, yüksek bulaşıcılık ve şiddet oranına sahip diğer ölümcül varyantlar kadar endişe verici olmadığı için ilgi çeken varyantlar listesinde yer alır. 5 Mart itibariyle 23 ülkede Eta varyantı tespit edilmişti. Henüz Sağlık Bakanlığı tarafından Eta varyantı ile ilgili bir açıklama yapıldı. Bu nedenle Türkiye’de Eta varyantı olup olmadığı bilinmiyor.

ETA VARYANTI KORONAVİRÜS AŞISINA KARŞI DİRENÇLİ Mİ?
Eta varyantının birçok ülkede görülmesi ve diğer varyantlardan farklı olması akıllara ''Koronavirüs aşısı Eta varyantına karşı etkili mi? Biontech aşısı Eta varyantından korur mu?'' sorusunu getirdi.

Geçtiğimiz haftalarda Prof.Dr Uğur Şahin Biontech aşısının koronavirüsün varyantları üzerinde de etkili olduğunu açıklamıştı.

Şirketin çevrim içi yıllık genel toplantısında konuşan Şahin, BioNTech aşısının virüsün varyantları üzerindeki etkinliğini değerlendirmiş ve "Aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok" açıklamasını yapmıştı.

ETA VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilgi çekici varyantlat listesinde olan Eta varyantı şle ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Gelişmelerle birlikte Eta varyantı belirtileri de merak konusu olmaya başladı.Eta varyantı belirtileri Covid-19 yan etkilerine benzer olduğu tahmin ediliyor. Buna göre Eta varyantı belirtileri:

Ateş veya titreme

Öksürük

Nefes darlığı veya nefes almada zorluk

Tükenmişlik

Kas veya vücut ağrıları

Baş ağrısı

Yeni tat veya koku kaybı

Boğaz ağrısı

Tıkanıklık veya burun akıntısı

Mide bulantısı ya da kusma

İshal


 

eta varyantı eta varyant koronavirüs mutasyon