Koronavirüs salgını en çok kadınları vurdu!

TAKİP ET

Bir yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını en çok kadınları vurdu. Pandemi, Türkiye'de kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği daha da arttırdı.

KARACA BOZGEYİK / AYKIRI

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, pandemi kadınların yükünü daha da arttırdı. İngiltere ve Galler Bölgesi’ni kapsayan ve Mart 2020 – Şubat  2021 arasındaki dönemin, kadınlar ve erkekler üzerindeki etkilerini inceleyen araştırma şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA FAZLA DEPRESYON VE YALNIZLIK BİLDİRDİ
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, pandeminin ilk yılında kadınlar erkeklerden daha endişeli, depresif ve yalnız hissettiler. Ne kadar endişeli hissettikleri sorulduğunda, kadınların kaygı seviyelerinin Mart 2020'den beri erkeklere göre çok daha arttığı görüldü. Bu endişenin en büyük nedeninin yalnızlık olduğu ve kadınların erkeklerden daha fazla yalnız hissettiği belirlendi.

EV İÇİ ÜCRETSİZ EMEK ARTTI
Pandemi sırasında hem kadınların hem de erkeklerin evden çalışma süreleri arttı ancak araştırmaya göre, pandemi sebebiyle küresel çapta yaşanan ekonomik kriz esnasında kadınların işten çıkarılma olasılığının erkeklerden fazla olduğu ve kadınların daha fazla ücretsiz izin verildiği saptandı. 

Kadınlar, son bir yılda ücretsiz çocuk bakımı ve ev işlerine erkeklerden daha fazla zaman harcadı. Eylül ve Ekim aylarında, kadınlar her gün ortalama 2 saat 43 dakikasını ev işlerine harcarken, erkekler ortalama 1 saat 40 dakika harcadı. Pandeminin başında, kadınlar çocuklarına bakmak için erkeklerden yaklaşık yüzde 55 daha fazla zaman harcadılar ve Eylül-Ekim 2020’de bu oran yüzde 64’lere yükseldi. Her üç kadından biri, evde eğitim gören çocuklarının refahlarını olumsuz etkilediğini söylerken, her beş erkekten yalnızca biri bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

PANDEMİ, TÜRKİYE'DE DE KADINLARI DAHA FAZLA ETKİLEDİ
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women)’nin , Türkiye’de yaptığı bir araştırma da pandeminin iş hayatında olan kadın ve erkekler arasındaki toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikleri derinleştirdiğini gösterdi. İşten çıkarılma ve ücretsiz izne gönderilme oranının kadınlarda, erkeklerden fazla olduğu saptandı.

UN Women araştırmasına göre, kadınların ücretsiz ev içi bakım kategorilerinin hepsinde iş yükünün, erkeklere ve pandemi öncesi dönemle kıyasla, ciddi oranda arttığı kaydedildi. Kadınların yüzde 77.6’sı en çok “Ev temizliği ve bakımı”na vakit ayırdığını söylerken, “Yemek pişirme ve servis etme” yüzde 60 ile ikinci sırayı aldı. Bu oranlar sırasıyla erkeklerde yüzde 47 ve yüzde 24 olarak gerçekleşti.



 

pandemi salgın koronavirüs kadın eşitlik ev