Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden tam aşılıların oranı belli oldu

TAKİP ET

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yapılan araştırmaya göre, tam aşılı olup koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı belli oldu.

Covid-19 kaynaklı ölümlerin büyük bir bölümünün aşısızlardan oluştuğu ortaya çıktı. İngiltere’de 6 aylık süreçte koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler arasında tam aşılıların oranı yüzde 1.2 oldu.

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yapılan ve 2 Ocak 2021 – 2 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleşen Covid-19 kaynaklı ölümleri içeren bir araştırma aşının koruyuculuğunu gözler önüne serdi.

İngiltere’de 6 aylık süreçte Covid-19 kaynaklı gerçekleşen 51 bin 281 ölüm içerisinde hayatını kaybeden tam aşılıların sayısı sadece 640. Bu da toplam ölümler içinde yüzde 1,2’lik bir orana denk geliyor.

Bu ölümler içerisinde 458 kişi ikinci dozdan en az 21 gün sonra hayatını kaybetmiştir. Bu toplam aşılanmadan önce enfekte olmuş kişileri de içeriyor. Ancak 256 ölüm (%0,5) ise hem tam olarak aşılanmış hem de ikinci dozdan iki hafta sonra PCR testi pozitif çıkan hastalarda gerçekleşmiştir. Hayatını kaybeden hastaların yüzde 13’ü bağışıklığı baskılanmış, yüzde 61’i erkek ve yüzde 75’i klinik açıdan savunmasız kişilerdi.

6 aylık zaman dilimi içerisindeki Covid-19 kaynaklı tüm ölümler içerisinde 38 bin 964 hasta da aşı olmadığı için hayatını kaybetmiştir. Bu da toplam ölümler içerisinde yüzde 37,4’lük bir orana denk geliyor.

Aşılar koronavirüse karşı yüzde 100 etkili olmadığı için aşıdan sonra koronavirüs kaynaklı ölümlerin yaşanması da muhtemeldir. Tam koruma sağlanması için ikinci doz aşıdan sonra en az 21 gün geçmesi gerekmektedir. 
 

aşı koronavirüs tam aşı vefat covid korona