Koronavirüs milyarderlere yaradı: Servetleri yüzde 54 arttı!

TAKİP ET

Koronavirüs salgını dünya ekonomisi allak bullak ederken, birçok ülke ekonomisi daralmaya gitti. Hammadde ihtiyaçlarındaki artış katlanırken, işsizlik bunalımı ekonomileri etkilemeye devam ediyor. Ekonomik gerginlik ülkeler arasındaki diplomatik dile de olumsuz tesirler bırakırken, bu süreçte 2 bin 365 milyarder servetlerini yüzde 54 oranında arttırdı.

Politika Çalışmaları Enstitüsü'nün (IPS) yeni bir raporuna göre, milyarderler korona virüs salgını esnasında servetlerine 4 trilyon dolar daha ekledi.

Enstitü (IPS) raporunda, 18 Mart 2020'den 18 Mart 2021'e kadarlık süreci inceledi. Toplamda 12 trilyon 39 milyar dolara sahip dünyadaki 2 bin 365 milyarderin, servetlerinde yüzde 54'lük bir artış yaşadığı belirtildi.

Business Insider'in haberine göre en zengin 20 milyarder ise, pandemi sırasında kolektif servetlerine yüzde 68’lik bir artış ile 742 milyar dolar ekledi. IPS, hazırladıkları raporda Forbes, Bloomberg ve Wealth-X'in verilerini analiz ederek bu sonuçlara ulaştıklarını belirtti.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam da 31 Aralık 2020'ye kadar küresel milyarderlerin kazanımlarını izledi. Ocak ayında Oxfam eşitsizlik raporunu yayımladı. Rapor, pandemi sırasında dünyadaki milyarderlerin servetlerine 3,9 trilyon dolar eklediğini ortaya çıkardı. Bu parayla, pandemi yüzünden hiç kimsenin yoksullaşmamasının sağlanabileceği hem de herkese yetecek sayıda aşı alınabileceği raporda belirtildi.

Oxfam’ın raporuna göre; Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimlerin bulunduğu dünyanın en zengin 10 kişisinin servetinin bu dönemde net olarak 540 milyar dolar arttığı da kaydedildi.

Bu rapor, dünya genelinde 2020'de 200 milyon ile 500 milyon arası yoksulluğa düşen insanın, maddi olarak kendilerini toparlamasının ancak on yıllık bir süreçte mümkün olacağını da ortaya koydu.

Çeviri: Karaca Bozgeyik

pandemi döneminde ekonomi dünyanın en zenginleri milyarderler pandemide milyarderler