Koronavirüs kargo yoluyla bulaşır mı?

TAKİP ET

Koronavirüs, günlük hayatı etkilediği kadar vatandaşların tercihlerin de değişmesine sebep oldu. Son günlerde yapılan araştırmalardan edinilen bilgilere göre; internet alışverişi rekor seviyelere ulaştı. İnternet alışverişine olan ilgilin artması akıllara, 'Virüs kargo yoluyla bulaşır mı?' sorusunu getirirken, uzmanlar konuyla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

EGEHAN ERKÜN / HABER MERKEZİ

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak hızla dünyaya yayılan koronavirüs (COVID-19) salgınının etkileri birçok vatandaşın günlük yaşamında değişikliklere sebep oldu. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun ortak çalışmalarıyla açıklanan tedbirler, Türkiye genelinde özveriyle uygulanmaya devam ediyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hemen hemen her gün “Evde kalın.”çağrılarını yapmaya devam ediyor. Kamu spotlarıyla da sık sık desteklenen bu çağrılara vatandaşların evlerinde kalarak olumlu bir tepki gösterdiği gözlemlenirken, gönüllü karantina tedbirleri günlük hayatın yanı sıra internet alışverişini de etkiledi.

E-ALIŞVERİŞ ARTTI         

Virüsün yayılımına engel olmak amacıyla vatandaşların evlerinde kaldığı izole günlerinde yapılan araştırmalar kapsamında, alışveriş tercihlerinin de değiştiği tespit edildi. İzole çağrılarına uyarak zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmayan vatandaşların alışveriş tercihini internetten yana kullanmasıyla, Türkiye genelinde internet alışverişleri istatistiklerinde artış gözlemlendi.

KİTAP VE OYUN SEKTÖRÜNDE REKOR ARTIŞ

E-ticaret sitelerinin verilerine göre; gönüllü karantina günlerinde internet alışverişinde ciddi bir artış yaşandı.
Ev eşyalarındaki işlem hacmi yüzde 165 artarak, rekor seviyelere ulaştı. Verilere göre; sokakların boşaldığı bu günlerde vatandaşlar, evlerine özen göstererek eksiklerini kapatmayı tercih ediyor.
En çok artışın yaşandığı sektörlerden diğeri de, kitap, hobi ve oyun sektörleri oldu. Kitap satışlarında son bir haftada yüzde 30 oranında artış yaşanırken, mağazalardaki ortalama sepet tutarının 80 TL olduğu öğrenildi. Karantina günlerini eğlenceli bir şekilde geçirmeyi hedefleyen vatandaşlar ise oyun ve hobi sektörünü tercih etti. Bu sektörde de satışların bir önceki haftaya oranla yüzde 46 oranında arttığı tespit edildi.

KARGODAN ALINAN PAKET VİRÜS BULAŞTIRIR MI?

İnternet alışverişlerinde rekor artışlar gözlemlenirken, salgının devam ettiği günlerde vatandaşları tedirgin eden sorulardan biri de, “Kargo yoluyla virüs bulaşır mı?” oldu. Türkiye’de bazı uzmanlar kargo yoluyla virüsün bulaşabilme riski olduğu iddiasında bulunsalar da Dünya Sağlık Örgütü tam aksini iddia ediyor.
Enfekte bir kişinin ticari ürünleri kirletme ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade eden Dünya Sağlık Örgütü, “Hastalığa sebep olan virüsün taşınmış, seyahat edilmiş, farklı koşullara ve sıcaklığa maruz bırakılmış bir pakette canlı kalıp bir başka kişiye bulaşma riski düşüktür.” açıklamasında bulundu.

KARGO ŞİRKETLERİ TEDBİRLERİNİ AÇIKLADI

Türkiye’de aktif olarak kargo taşımacılığı yapan şirketler de koronavirüs tehdidi kapsamında yeni önlemlerini açıkladı. Kargo şirketlerinin açıkladığı tedbirlerden öne çıkan başlıklar şunlar:
1-E-ticaret gönderilerinde temassız teslimat metoduna geçildi.
2-Tüm çalışanlar ile iletişim halinde olarak gerekli hijyenik önlemler sıklaştırıldı.
3-Kargoların toplandığı aktarma merkezlerinde dezenfekte uygulamaları başlatıldı.
4-Kuryelere, kargo sahipleriyle tensel temas kurmaması konusunda uyarılar yapıldı.
5-Personelin sağlık durumları titizlikle takip ediliyor.
 
VİRÜS YÜZEYLERDE NE KADAR SÜRE CANLI KALIYOR?

New England Journal of Medicine’ın araştırmalarına göre; hastalığa sebep olan Korona virüsü, kağıt yüzeylerde 3 saat, bakır yüzeylerde 4 saat, karton yüzeylerde 24 saat canlı kalabiliyorken, ahşap ve giysi yüzeylerinde iki gün, banknot üzerinde dört gün, cerrahi maske üzerinde ise yedi güne  kadar ulaşan sürelerde canlı kalabiliyor.  
Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre; virüsün yüzeylerde ne kadar canlı kalabildiğine dair ön görülen süreler, yüzey tipi, ortam sıcaklığı ve nem oranına göre değişiklik gösterebiliyor.
Öte yandan uzmanların, virüs bulunabilme ihtimalinin olduğu bir yüzeye temas edilme durumunda, ellerin 20 saniye yıkanması veya alkollü bir el dezenfektanıyla temas edinilen noktaların dikkatli bir şekilde dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguladıkları biliniyor.

kargo covid19 koronavirüs corona virüs bulaşır mı kargo virüs haber son dakika haber corona haberleri