Konya'daki katliamla ilgili İçişleri Bakanı'ndan kritik açıklama

TAKİP ET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Konya Meram'da aynı aileden 7 kişinin öldürülmesiyle ilgili olayda Türk-Kürt kavgası iddialarına dair açıklama yaptı. Soylu, olayın Türk-Kürt meselesiyle ilgili olmadığını ve iddianın provokasyona yönelik bir adım olduğunu belirtti. 

Konya Meram’da dün akşam saatlerinde bir evde 7 kişinin ölü bulunduğu ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Olayın kısa sürede ses getirmesinin ardından sosyal medya üzerinden ölümlerin Türk-Kürt meselesi yüzünden gerçekleştiği iddia edildi.

İddiaların ardından Soylu, iki aile arasında 2010'dan bu yana husumet bulunduğunu ifade ederken “Olayın, Kürt-Türk meselesiyle alakası yok. Etnik köken üzerinden yapılan değerlendirmelerin tamamı da istismara, provokasyona ve bu ülkenin birliğine yönelik bir anlayışın kendisidir” dedi. 

Soylu, açıklamasında saldırıyı yapanın bir kişi olduğunu ve 11 yıllık husumet nedeniyle olayı gerçekleştirdiğini belirtti. Şüphelinin, daha önce silah çekme ve benzeri suçlardan birkaç kaydının olduğunu söyleyen Soylu, Vahşi, aynı zamanda alçak ve menfur bir saldırı. Ölenlere rahmet diliyorum. Başımız sağ olsun. Görüntüleri izledim. Katliam diyeceğim. Katliam görüntülerini izledim. İnsanlıktan çıkmış bir durum olarak nitelemek lazım. Bunun insanlıkla bir tarifi olamaz. Olayı gerçekleştiren tek kişi. Şahsı tespit ettik. 2010 yılında başlayan bir husumetin devamı" şeklinde konuştu.

“MESELEYİ, TÜRK-KÜRT MESELESİNE ÇEKMEK BU SALDIRI KADAR TEHLİKELİ”
Soylu, "Burada her olayın istismar edildiği gibi maalesef siyasallaştırmaya çalışıldığı gibi, bu katliam da istismar edilmeye çalışılıyor. Bu meselenin Türk- Kürt meselesiyle ilgili herhangi bir tarafı yok. Bu meseleye çekmek, altını çizerek söylüyorum, bu saldırı kadar tehlikeli ve bu saldırı kadar hem kınanacak hem de alçak bir değerlendirme olarak nitelendirilecek bir anlayıştır. Bu memleketin kardeşliğiyle kimse uğraşmasın" diye konuştu.

BAKANLAR, İDDİALARI YALANLADI 
Silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden 7 kişi üzerinden algı yaratmaya çalışıldığını belirten ve iddiaların gerçek olmadığını belirtenler arasında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da bulunuyor. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül sosyal medya hesabı üzerinden "Konya'da gerçekleşen menfur cinayetler başsavcılık talimatları çerçevesinde çok yönlü soruşturulmaktadır. Olayı yakından takip ediyoruz. Provokatif yönlendirmelerin aksine olayın etnik veya ideolojik bir saikle gerçekleştiğine dair bir bulgu söz konusu değil" açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise sosyal medya hesabından "Konya'da yaşanan hunharca saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Olay çok yönlü araştırılıyor. Failler yakalanacak ve adaletin önüne çıkartılacaktır. Bu elim hadise üzerinden yapılan provokasyonlara karşı birlik ve beraberlik içinde olacağız." mesajını paylaştı.

“VAHŞİ KATLİAMIN İDEOLOJİK SAİKLERLE İŞLENDİĞİ PROPAGANDASI TAM ANLAMIYLA BİR PROVAKASYONDUR”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Konya'da meydana gelen vahşi katliamda hayatını kaybedenlere Cenabı Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyorum. Bu cinayetin, bu vahşi katliamın ideolojik saiklerle işlendiği propagandası tam anlamıyla bir provakasyondur, yalandır. Toplumu bölmek ve halkı birbirine düşürmek için bu vahşi olayı istismar etmeye çalışan fırsatçı ve sorumsuz şahısları itidale davet ediyoruz.
Medyamızı ve kamuoyumuzu olayla ilgili yaratılan bilgi kirliliği konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz. Bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isterim ki birlik ve beraberliğimizi ne bölücü unsurlar ne de böylesi elim bir hadiseyi istismar etmeye çalışan kötü niyetliler bozabilir/ dramı üzerinden kötü niyetli mesajlar yayanlar bozabilir. Biz biriz, beraberiz, Türkiye’yiz" açıklamasında bulundu.

KONYA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Konya Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün akşam saat 19.00 sularında Meram ilçesinde meydana gelen olayda, aynı aileden 7 kişinin silahla öldürüldüğü belirtildi.

Vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet yakınlarına sabır dilenen açıklamada şunlar kaydedildi: "Olay ile ilgili soruşturma tüm imkanlar seferber edilerek çok yönlü olarak devam etmektedir. En yakın zamanda olayın failleri yakalanarak adalete teslim edilecektir."
 

konya içişleri katliam