Kemal Kılıçdaroğlu: "Ukrayna'nın yanında yer almamız gerektiğini düşünüyoruz"

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ABD'de bir öğrencinin "Türkiye'nin Rusya'ya yönelik dış politikasına ilişkin öngörüsünün ne olacağı" yönündeki sorusunu yanıtladı. Kılıçdaroğlu, "Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'nın yanında yer almamız gerektiğini düşünüyoruz" cevabını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin Baltimore şehrindeki John Hopkins Üniversitesi’ni ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, burada üniversite öğrencileri ile sohbet etti ve onların sorularını yanıtladı.

Buluşmanın başında değerlendirme yapan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Türkiye'de önümüzdeki seçimlerin önemli olduğu vurgulandı. Doğrudur. Önümüzdeki seçimler Türkiye'de demokrasi için son derece önemli. Biz buna güzel hazırlıklar yapıyoruz. Birbirinden farklı altı siyasi parti; demokrasi, insan hakları, özgürlükler, yargı bağımsızlığı, medya özürlüğü konusunda ortak ses çıkarıyoruz.

"BİZİM DEMOKRASİ TARİHİMİZDE BİR İLK"

Biz bunu Millet İttifakı olarak adlandırdık. Altı liderin bir araya gelmesi, demokrasi tarihimiz açısından da son derece önemli. Birbirlerinden düşünce olarak farklı, ekonomi olarak farklı; ama demokrasi konusunda birliktelik açısından, bizim demokrasi tarihimizde bir ilk.

"UKRAYNA'NIN YANINDA YER ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Bir öğrencinin "Türkiye'nin Rusya'ya yönelik dış politikasına ilişkin öngörüsünün ne olacağı" yönündeki soruyu da Kılıçdaroğlu, Rusya'yla özellikle ekonomik ilişkilerinin olduğunu belirterek, "Pek çok teknolojiyi Batılı ülkeler vermezken Rusya verdi. Örneğin alüminyum, cam sanayisi, petrokimya sanayisi gibi alanlarda Rusya verdi. Ama teknolojiyi Türkiye geliştirdi, daha mükemmel hale geldi. Ekonomik ilişkilerimizi sürdüreceğiz." şeklinde cevapladı.

Kılıçdaroğlu, "Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’nın yanında yer almamız gerektiğini düşünüyoruz. Nükleer silaha sahip olan bir ülkenin, nükleer silaha sahip olmayan bir ülkenin topraklarını işgal etmesi, savaş başlatması doğru değil." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Enerji bakımından Türkiye’nin Rusya’ya bağımlı hale gelmesi ve bu oranın çok yükselmesi, özellikle nükleer santralin devreye girmesiyle bu bağımlılık daha da artacak, bunun Türkiye açısından ciddi bir sakınca doğuracağını değişik ortamlarda ifade ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

 

kemal kılıçdaroğlu gündem siyaset ukrayna rusya haber abd