Kemal Kılıçdaroğlu: Mülteci istememek ırkçılık değildir, biz başkalarının taşeronu değiliz

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sığınmacı sorunu ve düzensiz göçlere ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Mülteci istememek ırkçılık değildir, biz başkalarının taşeronu değiliz. Esad ile görüşüp geri göndereceğiz" dedi.

Ankara'da muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sığınmacı sorununa ve düzensiz Afgan göçüne ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Suriyelileri Esad ile görüşüp geri göndereceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Mülteci istememek ırkçılık değildir, biz başkalarının taşeronu değiliz" dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bütün komşularımızla ilişkilerimizi büyütmek zorundayız. İster Suriye ister Irak ister Yunanistan ister Mısır olsun. Bütün ülkelerle dost olmak zorundayız. Bakınız 3 milyon 600 bin resmi kayıtlara göre Suriyeli var. Resmi olmayanlara göre 5 milyon. Ne olacak bunlara? Biz bunlara 40 milyar dolar para harcadık, 2 yıl önce. Peki bu insanlar ne olacak? Bu yetmedi şimdi Afganistan'dan geliyorlar. Üstelik binlerce kilometreyi aşarak Türkiye'ye geliyorlar ve bir kişi değil, on kişi değil Suriye'deki gibi çocuk, kadın, genç, yaşlı değil. Hepsi genç, neredeyse silahını almış Türkiye'ye gelmiş gençler"

"MÜLTECİ İSTEMEMEK IRKÇILIK DEĞİLDİR"
Kılıçdaroğlu, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Bir tek mülteci almayacağız" açıklamasını yaptığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"En tepedeki 'parayı veren düdüğü çalar' diyor. Ya arkadaş biz üçüncü sınıf mıyız? Beyler rahat etsin diye bütün sıkıntıyı biz mi çekeceğiz? Bize mi onların rahatı için para veriyorlar? Bu ırkçılık değildir, bakın değerli arkadaşlar. Irkçılık inancımızda da reddetmemiz gereken bir durum ama benim ülkemde bizlere yanlış politikalarla hem sığınmacılar hem biz mahvoluyoruz. Adamlar burada kalmak istemiyor. Türkiye onların taşeronları mı ya? Siz alın. Sizde kişi başına gelir 25 bin dolar, siz alın beyler. Niye biz alıyoruz. Bazen sığınmacılara kızıyoruz, niye kızıyoruz. Getirenlere kızacağız. Onlara kapıyı açana kızacağız. Sığınmacı nasıl geliyor elini kolunu açarak buraya? Nasrettin Hocanın türbesi gibi kapı var ve bütün etraf açık"

"ESAD İLE GÖRÜŞÜP GERİ GÖNDERECEĞİZ"
En geç 2 yıl içinde mülteci sorununu çözmeye kararlıyız. O kardeşlerimizin yollarını, okullarını yapacağız ve kardeşlerimize 'Bak Suriye'de evini, yolunu, kreşini yaptık' diyeceğiz. Esad ile görüşeceğiz. Herkes ülkesinde huzur içinde yaşayacak."

kılıçdaroğlu chp mülteci afgan suriyeli ırkçılık