Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayını ilk kez tarif etti

TAKİP ET

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Suriyeliler hakkında ülkelerine kısa sürede geri dönmeleri gerektiğini söylerken seçimler için Cumhurbaşkanı adayını ilk kez tarif etti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de gazeteci İsmail Küçükkaya'nın programında konuştu. Kılıçdaroğlu, göçmen politikasından 2023 seçimlerine kadar birçok konuyu ele aldı. 

Kılıçdaroğlu, Suriyelileri kısa sürede ülkelerine gönderecekleri söylemini tekrarlarken iktidar olmaları hâlinde izleyecekleri adımları da sırasıyla açıkladı. Kılıçdaroğlu’na göre, 2023 seçimlerinde iktidar olunursa izleyecekleri politikaları şu şekilde açıkladı;

Hem Suriye’de hem Türkiye’de büyükelçiliği açacağız.

Suriye’deki iç savaşın bitmesi için elimizden gelen bütün çabayı harcayacağız.

Şam yönetimiyle, Avrupa Birliğiyle, Rusya’yla, ABD’yle görüşeceğiz.

Gideceğiz AB’ye “Bakın iç savaş bitti, siz bunların kendi ülkelerine gelmesini istemiyorsanız bizim bunları Suriye’ye yerleştirmemiz lazım” diyeceğiz. Yol, hastane, kreş… Ne gerekiyorsa yapacağız, parayı da birlikte ödeyeceğiz. Öyle bedavacılık yok.

Gaziantep’in sanayicileri müthiş çalışkan, yaratıcı insanlar. Diyeceğiz ki; kardeşim her türlü önlemi aldık, gidin şu fabrikayı orada kurun. Esad’a da diyeceğiz ki; bakın fabrikayı kuruyoruz, bunlar orada çalışacaklar.

Esad’la konuşacağız. Diyeceğiz ki; bu insanlar savaştan kaçıp bizim ülkemize geldiler. Biz bunlar için en az 40 milyar dolar para harcadık. Şimdi bu insanlar ülkelerine döndüler. Bakın fabrikaları kurduk, bunlar çalışmaya başladılar. Bunların can ve mal güvenliğini beraber sağlayacağız.
KILIÇDAROĞLU’NUN, CUMHURBAŞKANI ADAYI
Gazeteci İsmail Küçükkaya'nın "Cumhurbaşkanı adayı mısınız?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, soruya cevap vermek için çok erken olduğunu ve kişiye indirgemenin yanlış olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Kişiye indirmek kadar yanlış bir şey yok. Önce kuralları koymalıyız. Temiz bir adam olacak, vatandaşlar arasından ayrım yapmayacak, nefsine hâkim olacak, 'güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyeceğiz' demeyecek, yolsuzluklar konusunda dikkat edecek. Aday olacak kişinin devleti bilmesi gerek. Bilen bir insan kurumları geleneklerini bilir. Bizim adayımızı ittifak belirleyecek” dedi.

kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı