Kazakistan'da son durum, gerilim sürüyor: "Uyarı yapılmadan vurun emri" verildi!

TAKİP ET

Kazakistan'da tarihinin en büyük kaosu yaşanıyor. Şiddet olaylarına dönüşen protestolarda 26 gösterici, 18 güvenlik gücü hayatını kaybetti, 3 bin kişi gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev, Anayasal düzenin büyük oranda sağlandığını belirterek, "Teröristlere uyarı yapılmadan ateş açılması emir verdim. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek" dedi.

Kazakistan'da enerji zamlarıyla başlayan protestolar şiddet olaylarına dönüştü. Tarihinin en büyük kaosunu yaşayan Kazakistan'daki son durum dünya tarafından yakından takip ediliyor. Olaylarda çok sayıda gösterici ve güvenlik gücü hayatını kaybetti. Rus askerlerinin girdiği ülkede binlerce kişi gözaltına alındı. Son duruma ilişkin Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev açıklama yaptı. İşte tüm gelişmeler...

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev, iç karışıklığa teslim olan ülkedeki son durumla ilgili ulusa seslendi.

"UYARI YAPMADAN ÖLDÜRMEK İÇİN ATEŞ AÇMA EMRİ VERDİM"
Teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu belirten Tokayev, Anayasal düzenin büyük ölçüde sağlandığını ancak "teröristlerin hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini" söyledi. "Teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu" belirten Tokayev, “Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdim” dedi. 

Tokayev, protestocularla müzakere masasına oturulması çağrılarına ilişkin, “Teröristlerle görüşmemiz gerektiğine dair yurt dışından yapılan çağrılar ahmaklık. Kazakistan hükümetinin teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyeti yok” vurgusu yaptı.

Kendi çağrısı ile Kazakistan’a ‘çok çabuk bir şekilde’ barış güçlerini gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür eden Tokayev, barış güçlerinin ülkesinde ‘belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını’ kaydetti.

ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ
Kazakistan İçişleri Bakanlığı da, pazar günü başlayan protestolarda “26 silahlı suçlunun etkisiz hale getirildiğini, 3000'den fazla kişini gözaltına alındığını, 18 polis ile ulusal muhafızın öldüğünü ve 748 kişinin de yaralandığını” duyurdu.

Kazakistan'da neler oluyor? Ölü sayısı artıyor, Rusya asker gönderiyor! Kazakistan'da son durum

kazakistan tokayev cumhurbaşkanı vur emri protesto gösteri rus rus askerleri zam dünya kazakistan son durum ölü yaralı