Katar askeri uçaklarını Türkiye'de konuşlandırabilir!

TAKİP ET

Türkiye ile Katar arasında imzalanan anlaşmaya göre, askeri iş birliği gerekçesiyle yeni bir adım atılacağı iddia edildi. Katar, askeri pilotların eğitimi için teçhizatlarıyla birlikte Türk sınırlarında konuşlanabilir.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Doha’da Katar Genelkurmay Başkanı Ganim bin Şahin el Ganim ile “Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin Türkiye’de Geçici Konuşlanması Konusunda Teknik Düzenleme” imzalamıştı. Kanun teklifinin geçen hafta TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunulmasıyla anlaşmanın ayrıntıları ortaya çıktı.

Anlaşma gereği Katar, kendi askeri pilotlarının eğitimini, askeri uçaklarını ve personelini teçhizatlarıyla birlikte Türkiye’ye konuşlandırabilecek. Ayrıca Katar’a ait olan askeri uçaklar da Türk hava sahasını ve anlaşmada belirlenen üs ve havaalanlarını kullanabilecek.

Türkiye, Katar’ın eğitim amacıyla konuşlandırabileceği askeri uçak ve personel sayısını, uçak sayısı 36, personel sayısı da 250’yi geçemeyecek şekilde belirleyebilecek. 

TÜRKİYE İZİN VERMEDİĞİ SÜRECE TÜRK HAVA SAHASINDA KAPALI
Katar’a ait muharip jet uçaklarının Türk hava sahasında icra edeceği eğitim uçuşlarına ise Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar eşlik edecek. Katar uçaklarında bulunan görüntü, keşif ve istihbarata yönelik elektronik teçhizat ve sensörler, Türkiye izin vermediği sürece Türk hava sahasında kapalı konumda olacak. Katar, askeri uçaklarının Türkiye’de kullandığı yakıtın ücretini Türkiye’ye ödeyecek, gerekmesi halinde Katar uçaklarının bakımı Katarlı askeri personel tarafından yapılacak. 

Öte yandan Katar’ın Türk hava sahasındaki tüm ulaştırma uçağı uçuşlarında kokpitte bulunacak Türk gözlemci pilot, gerekli durumda uçağın rotasını değiştirmeye yetkili olacak.

katar türkiye asker uçak savaş jet