Kara mantar hastalığı nedir? Kara mantar ülkelere hızla yayılıyor!

TAKİP ET

Halk arasında kara mantar olarak bilinen mukromikoz hastalığının Hindistan'da ortaya çıkmasının ardından Mısır ve Irak'ta da görülmüştü. Kara mantar, son olarak Meksika'ya da sıçradı.

Meksika’da bulunan General Hospital Zona 71 Hastanesi yetkilileri tarafından 34 yaşında olan Gregorio Avendano Jimenez’e kara mantar teşhisi konuldu. Hindistan’da ortaya çıkmasının ardından Mısır ve Irak’ta görülen bulaşıcı hastalığın Meksika’ya sıçraması büyük endişe yarattı. 

Hayati riski yüksek olan hastanın enfeksiyon nedeniyle sol gözünde körlük olduğu, koklama ve tat alma hislerini de kaybettiği açıklandı. Doktorlar, Jimenez’in 9 yılı aşkın süredir diyabet hastası olduğunu ve bir ay önce koronavirüse yakalandığını söyledi. Öte yandan Jimenez’in durumunun kötüye gittiği belirtildi.

KARA MANTAR NEDİR?
Çok nadir görülen mukormikoz, enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas edilmesi sonucu ortaya çıkıyor.

Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ile AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

kara mantar salgın hastalık meksika hindistan