Kanada, Türkiye'ye İHA ve SİHA parçalarının satışını durdurdu!

TAKİP ET

Türkiye ve Kanada arasında İHA üretiminde kritik önem taşıyan askeri teknoloji ihracatında sıcak bir gelişme yaşandı. Kanada, Türkiye'nin geliştirdiği İHA ve SİHA'ların Dağlık Karabağ'da kullanıldığı gerekçesiyle, askeri teknoloji ihracatı iznini iptal etti.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, Türkiye’nin ürettiği insansız hava araçlarının Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan’a karşı kullanıldığının tespit edilmesi üzerine anada, insansız hava aracı üretimi kapsamındaki askeri teknoloji ihracatı izninin iptal edildiğini söyledi.

"DIŞ POLİTİKAMIZA UYMUYOR"
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, söz konusu kararın İHA ve SİHA’ların Dağlık Karabağ’da kullanıldığının tespit edilmesi üzerine alındığını söyledi. Bakan Garneau, “Bu durum Kanada’nın dış politikası ya da Türkiye’nin taahhütlerine uymamaktadır” dedi.

ÇAVUŞOĞLU İZİN VERİLMESİ İÇİN ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Kanada’yı dondurulan izinleri tekrardan vermeye davet etmişti. Kanadalı mevkidaşı Garnau ile görüşen Çavuşoğlu,ihracat kısıtlamaları konusunda Kanada’nın tutumundan duyulan rahatsızlığı ileterek bu durumun gözden geçirilmesini istemişti. Görüşmenin ardından Kanada, dondurulmuş olan ihracat izinlerini iptal etti.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "NATO müttefiklerimizin yapıcı olmayan, ikili ilişkilerimizin kötü etkilenmesine ve ittifak dayanışmasının zarar görmesine yol açacak adımlardan kaçınmalarını bekleriz" dedi.

ERDOĞAN: YERLİSİNİ ÜRETTİK
Türkiye’nin ana İHA üreticilerinden Baykar ve TUSAŞ, silahlı ve silahsız insansız hava araçları için Kanadalı yapımcı Wescam’in elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kamera sistemlerini kullanıyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada'nın geçtiğimiz yıl ekim ayında ihracata ara vermesi üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:
Azerbaycanlı kardeşlerimize verdiğimiz destek sebebiyle, İHA’larımızın bazılarında kullandığımız kameraya maalesef Kanada ambargo uyguladı. Biz, ASELSAN’da yerlisini ürettik. İHA’larımıza taktık, yolumuza devam ettik. Bununla da kalmadık, aynı kameraların daha iyisini yapmak için projeyi başlattık.”

KANADA, DAHA ÖNCEDE ASKIYA ALMIŞTI
Kanadalı L3HarrisWescam şirketi, Türkiye’ye insansız hava araçlarında kullanılan görüntüleme ve hedef alma sistemlerini satıyordu.

Kanada Türk SİHA'larının Libya'da da kullanıldığını ve bunun BM'nin ambargosunu ihlal ettiğini belirtti. Kanada daha önce de Türkiye'nin Suriye'deki operasyonları nedeniyle Ekim 2019'da ihracat izinlerini askıya almış, Mayıs 2020'de izinler tekrar verilmişti.

BAKAN VARANK YALANLADI
BBC Türkçe'nin haberini alıntılayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BBC Türkçe'nin haberinin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek BBC Türkçe'yi yalanladı. Bakan Varank, resmi Twitter hesabından, "Türkiye'nin Kanada'dan ithal ettiği herhangi bir SİHA parçası yok" ifadelerini kullandı. Bakan Varank, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Şöyle bir baktım, bu haberi görüp mutluluktan uçan baya kişi var. Yazık! Sevinçleri kursaklarında kalsın diye söyleyeyim: Türkiye'nin Kanada'dan ithal ettiği herhangi bir SİHA parçası yok. SİHA'lara faydalı yük olarak takılan kameralar vardı, onu da artık ASELSAN üretiyor" ifadelerini kullandı.


 

iha siha bayraktar insansız hava aracı kanada türkiye ihracat satış