Kaddafi'nin oğlu serbest bırakıldı, özel uçakla Türkiye'ye geldi! Kaddafi kimdir?

TAKİP ET

Libya'da 2011 yılında öldürülen eski devlet başkanı Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi Kaddafi serbest bırakıldı. Kaddafi'nin özel uçakla İstanbul'a geldi. İşte detaylar..

Libya'da NATO'nun desteklediği ayaklanma sırasında öldürülen eski devlet başkanı Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi Kaddafi serbest bırakıldı. Kaddafi, serbest kaldıktan sonra özel bir uçakla İstanbul'a geldi.

Kaddafi'yi taşıyan uçağın gece saatlerinde İstanbul Havalimanı'na indiği belirtildi.

SAADİ KADDAFİ KİMDİR?
Saadi Kaddafi 2011 yılında NATO'nun desteklediği ayaklanma sırasında Nijer'e kaçmış ancak 2014 yılında Libya'ya iade edilmiş ve o tarihten beri de Trablus'ta hapiste tutulmuştu.

Baba Kaddafi döneminde ülkenin sportif faaliyetlerinin yönetiminde yetkileri bulunan Sadi, aynı zamanda Libya ulusal futbol takımında oynuyordu.

Sadi Kaddafi, 2011'de Kaddafi rejiminin çöküşünden sonra Nijer'e kaçtı ancak 2014'te Libya makamlarının girişimleri sonucu, Libya Futbol Federasyonu başkanlığı döneminde "zorla zimmetine para geçirmek" suçlamasıyla yargılanmak üzere Libya'ya getirildi.

MUAMMER KADDAFİ KİMDİR?
Muammer El Kaddafi, 7 Haziran 1942'de Libya'nın Sirte kentinde doğdu. Libya çölünde bir Bedevi çadırında büyüdü ve El Kaddafi adlı bir kabile ailesinden geldi. Libya, doğduğu sırada bir İtalyan kolonisiydi. 1951'de Libya, Batı müttefiki Kral İdris'in yönetiminde bağımsızlığını kazandı. Genç bir adam olarak Kaddafi, Arap milliyetçi hareketinden etkilendi ve Mısır lideri Cemal Abdül Nasır'a hayran kaldı. 1961'de Kaddafi, Bingazi şehrinde askeri koleje girdi. Ayrıca Birleşik Krallık'ta askeri eğitim almak için dört ay geçirdi.

Kaddafi, mezun olduktan sonra ordunun saflarında sürekli yükseldi. İdris'e duyulan hoşnutsuzluk arttıkça, kralı devirmek için genç subayların hareketine dahil oldu. Yetenekli ve karizmatik bir adam olan Kaddafi, grup içinde iktidara geldi. 1 Eylül 1969'da, tedavi için yurtdışındayken Kral İdris devrildi. Kaddafi, silahlı kuvvetler komutanı ve Libya'nın yeni yönetici organı Devrimci Komuta Konseyi'nin başkanı olarak atandı. 27 yaşında Libya'nın hükümdarı olmuştu.

ARAP BAHARI
Kırk yıldan fazla bir süredir iktidarda kaldıktan sonra, Kaddafi'nin düşüşü bir yıldan kısa bir süre içinde gerçekleşti. Ocak 2011'de, Tunus devrimi uzun süredir diktatör Zine al-Abidine Ben Ali'yi zorladı ve Arap Baharı'nı başlattı. Ertesi ay Mısır hükümdarı Hüsnü Mübarek, çeşitli Arap başkentlerindeki protestoculara moral desteği sağladı. Şiddetli baskı atmosferine rağmen Bingazi kentinde gösteriler patlak verdi ve Libya'nın tamamına yayıldı.

Kaddafi, protestoları bastırmak için agresif güç kullandı ve şiddet hızla arttı. Protestoculara ateş etmek için polis ve yabancı paralı askerler getirildi ve vatandaşları havadan bombardıman etmek için helikopterler gönderildi. Kayıplar arttıkça, Libyalılar Kaddafi'nin devrilmesini görmeye daha kararlı hale geldi. Şiddet ülke çapında yayılırken, Kaddafi devlet televizyonunda göstericilerin hainler, yabancılar, El Kaide ve uyuşturucu bağımlıları olduğunu iddia ederek birkaç konuşma yaptı. Destekçilerini mücadeleye devam etmeye çağırdı ve ağır silahlı sadık küçük gruplar isyancılara karşı savaştı.

Şubat 2011'in sonunda, muhalefet ülkenin büyük bölümünde kontrolü ele geçirdi ve isyancılar, Ulusal Geçiş Konseyi adında bir yönetim organı oluşturdu. Muhalefet, Kaddafi'nin hâlâ biraz desteğini aldığı Trablus'u kuşattı. Uluslararası toplumun çoğu, NTC'ye destek verdi ve Kaddafi'nin devrilmesi çağrısında bulundu. Mart ayının sonunda, bir NATO koalisyonu, isyancı güçlere hava saldırıları ve uçuşa yasak bölge şeklinde destek sağlamaya başladı. Sonraki altı ay içinde NATO'nun askeri müdahalesi belirleyici oldu. Nisan ayında, bir NATO saldırısı, Kaddafi'nin oğullarından birini öldürdü. Trablus, Ağustos sonunda isyancı güçlerin eline geçtiğinde muhalefet için büyük bir zafer ve Kaddafi'nin iktidarı için sembolik bir son olarak görüldü.

Haziran 2011'de Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kaddafi'nin, oğlu Seif al-İslam'ın ve kayınbiraderinin insanlığa karşı suçlardan tutuklanması için emir çıkardı. Temmuz ayında 30'dan fazla ülke NTC'yi Libya'nın meşru hükümeti olarak tanıdı. Kaddafi, Libya'nın kontrolünü kaybetmişti, ancak nerede olduğu hala bilinmiyordu.

ÖLÜMÜ
20 Ekim 2011'de Libyalı yetkililer, Kaddafi'nin Libya'nın Sirte kenti yakınlarında öldüğünü duyurdu. İlk raporlar, ölümüne dair çelişkili ifadeler içeriyordu, bazıları silahlı bir çatışmada öldürüldüğünü ve diğerleri onun bir NATO hava saldırısı tarafından hedef alındığını iddia ediyordu.

Aylardır, Kaddafi ve ailesi, hala küçük destek ceplerinin olduğu ülkenin batı kesiminde saklandığına inanılan, kaçak haldeydi. Eski diktatörün ölümünün haberi yayıldıkça, Libyalılar sokaklara döküldü ve birçok kişinin devrimlerinin doruk noktası olarak selamladığı şeyi kutladı.

Kaddafi sonrası, Libya şiddete karışmaya devam etti. Devlet otoritesinin nihayetinde Genel Ulusal Kongre tarafından düzenlenmesi ile çeşitli milis grupları iktidar için yarıştı. Bingazi'de düzinelerce siyasi figür ve aktivist öldürüldü ve birçoğu bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Ülke ayrıca bir dizi geçici başbakan gördü.

kaddafi muammer kaddafi saadi kaddafi libya türkiye