Kabotaj Kanunu delindi: Yabancı gemiler 200 bin TL'ye karasularımızda faaliyet gösterebilecek!

TAKİP ET

Türk karasularında sadece Türk vatandaşlarına ait gemilerin ticaret yapmasına izin veren Kabotaj Kanunu, AK Parti ve MHP'li vekillerin onayladığı yasayla delindi. 200 bin TL ödeyen yabancı gemiler, Türk karasularında ticaret yapabilecek.

Osmanlı’nın kapitülasyonlarla yabancı ülke gemilerine verdiği ayrıcalığı kaldıran Atatürk'ün 1926 yılında çıkardığı, Türk karasularında sadece Türk vatandaşlarına ait gemilerin ticaret yapmasına ve buralarda sadece Türk vatandaşlarının çalışmasına izin veren Kabotaj Kanunu AK Parti ve MHP milletvekillerinin onayladığı kanun teklifiyle delindi.

200 BİN TL'YE KABOTAJ KANUNU DELİNDİ
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alparslan'ın, “Kabotaj Kanunu'na aykırı denilebilir” itirafına rağmen düzenleme TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda Cumhur İttifakı oylarıyla kabul edildi. 200 bin TL para ödeyen yabancı gemiler Türk karasularında ticari faaliyet yapabilecek.

Sözcü'nün haberine göre, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tartışıldığı bir dönemde Lozan Antlaşması'nın delinmesi anlamına da gelen bir düzenlemenin çıkarılması tartışma yaratırken, yeni düzenlemeyle paralı yabancı yatçılara kapitülasyon sağlanacağı bildirildi.

Kabotaj Kanunu halen uygulanmaya devam ederken, AK Partili milletvekilleri yabancı ticari yatlara Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'den oluşan Türk karasularında ticari faaliyet yapmalarının önünü açan bir yasa teklifini TBMM'ye getirdi.

TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen teklif, Kabotaj Kanunu'nda değil, 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Teklifin 11 ve 24'üncü maddelerine göre, ülke turizmine ve tanıtımına katkı sağladığı değerlendirilen ve boyları 39 metrenin üzerinde olan yabancı bayraklı ticari yatların Türk karasularında faaliyet göstermelerine izin verilebilecek.

Ayrıca Türk bayraklı yatlar yabancılara kiraya verilebilecek. İzin verilen yatlardan boyutlarına göre 200 bin ile 400 bin lira arasında değişen tutarda harç alınacak.

kapitülasyon kabotaj kanunu ticaret deniz göl liman yat yabancı ticaret türk denizcileri