Japonya'nın eski başbakanı Abe'ye suikaste uğradı, hayatını kaybetti: Konuşma yaptığı sırada vurulduğu anların görüntüsü çıktı

TAKİP ET

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe, konuşma yaptığı sırada güpegündüz suikasta uğradı. Ağır yaralanan Abe'nin vurulma anı ise kameralara yansıdı. Hastaneye kaldırılan Abe, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe, ülkenin batısındaki Nara kentinde konuşma yaptığı sırada suikasta uğradı. Göğsünden vurularak yaralanan eski başbakan hastaneye kaldırılırken, durumunun kritik olduğu öğrenildi. Öte yandan, saldırıyı gerçekleştiren şahıs gözaltına alındı. Saldırganın eski bir asker olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu açıklandı. 

Olay yerel saatle 11.30'da Nara kentinde düzenlenen bir etkinlikte meydana geldi. Yeniden seçime gitmeye hazırlanan ve kampanyası için konuşma yapan 67 yaşındaki Shinzo Abe, konuşurken göğsünden vuruldu.

KALBİ DURDU

Eski başbakan, art arda duyulan iki el silah sesinin ardından yere yığıldı. Yerel kaynaklar Abe'nin bilinci kapalı halde hastaneye kaldırıldığını, boynunda kanamasının olduğunu, kalbinin durduğunu açıkladı.

JAPONYA BAŞBAKANI: ABE'NİN DURUMU AĞIR

Saldırının demokrasinin temel unsurlarından biri olan seçim çalışmaları sırasında yaşandığına dikkat çeken Başbakan Kishida, 67 yaşındaki Abe'nin durumunun ağır olduğunu söyledi. Kishida, ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanının yaşanan çileden sağ çıkması dileklerini dile getirdi.

Kishida yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Eski Başbakan Abe'nin durumu kritik. Abe'nin hayatta kalması için kalbimden dua ediyorum.  Bu şiddetin demokrasinin temel unsunlarından biri olan seçim çalışmaları esnasında yapılmasını kabul etmeyeceğiz. Şimdi Abe'nin vurulmasının siyasi çalışmaları nasıl etkileyeceği konusunda konuşmanın zamanı değil. Seçim takvimi hakkında giçbir karar alamayız. Tüm kabine üyelerinden Tokyo'ya dönmelerini istiyorum. Devlet durumu anladıktan sonra nasıl yanıt verileceğini değerlendirecektir."

ABE, HAYATINI KAYBETTİ

Japonya devlet televizyonu, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Shinzo Abe'nin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Japonya Suikast silahlı saldırı Shinzo Abe başbakan