İYİ Parti'nin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" taslağının detayları belli oldu!

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Genel Başkan Meral Akşener'in geçtiğimiz hafta açıkladığı "İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" taslağının detayları hakkında açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Genel Başkan Meral Akşener'in geçtiğimiz hafta Meclis'teki grup toplantısında açıkladığı "İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" taslağının detaylarını anlattı.

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’a konuşan Erdem, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin, devlet ve sistem krizi yarattığını, hukuk üstünlüğü kavramının yıpratıldığını ve dış politikanın iç siyasete malzeme olarak kullanıldığını ele aldı.

Akademisyenlerden ve uzmanlardan görüş alarak “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” taslağının hazırlandığını bildiren Bahadır Erdem, hazırladıkları taslak ile kuvvetler ayrılığına önem verdiklerini ve partili cumhurbaşkanlığının kaldırılacağını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı, YÖK ve valilerin de siyasetten uzak tutulacağını açıkladı. 

Seçim barajını ise yüzde 5 olarak planladıklarını ifade eden Erdem, “Milletin iktidarı taşıyacak gücü kalmadı” açıklaması ile Devlet Planlama Teşkilatı’nın yeniden kurulacağını söyledi. 

“YENİ ANAYASA YAPMA ORTAMI KESİNLİKLE YOK.”
İktidar tarafından sıkça vurgulanan yeni anayasa çağrısı için “Biz taslağın içine Anayasa maddeleri ortaya koymak istemedik. Çünkü bu gerçekçi değil. Şu anda Türkiye’de yeni anayasa yapma ortamı kesinlikle yok. Yeni anayasa ülke huzur ve barış içindeyken yapılır.” ifadesini kullanan Erdem, Erdoğan’ın Akşener’i tehdit ederek beyanlarda bulunduğu, ekonomik sorunların arttığı dönemlerde yeni anayasanın yapılamayacağından bahsetti.

Eski Sağlık Bakanı Ruhsar Pekcan’ın kendi şirketinin dezenfektanlarını yönetimi altındaki bakanlığa satmasını, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kendisine ait okullarının olduğunu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Medipol Üniversitesi ve Hastaneleri ile olan bağlantılarını vurgulayarak Bakanların “sekreter” gibi görev yaptığını dile getirdi. 

“BAĞIMSIZ VE ŞEFFAF BİR ADALET SİSTEMİ”
Yargının bağımsız olması için HSYK’da Cumhurbaşkanının etkisini minimuma indiren bir sistem tasarısı hazırladıklarını belirten Erdem, “baştan sona bağımsız ve şeffaf bir adalet sistemi hedeflediklerini” dedi. 

Öte yandan iktidarın feshettiği İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden devreye sokacaklarını belirten Erdem, kız çocuklarının okutulması, istihdamda “eşit işe-eşit ücret” sağlıyıcı politikalar üreteceklerini ayrıcı kadına yönelik şiddet-cinayet, çocuk istismarı suçlarında iyi hal indirimi uygulanmayacağını açıkladı.

iyi parti meral akşener parlamenter sistem bahadır erdem