İYİ Parti, AB'den Suriyeliler için alınan fonları Meclis gündemine taşıdı

TAKİP ET

Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Suriyeliler için verdiği milyonlarca euroluk fonlar TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Avrupa Birliği, Suriyeliler için Türkiye’ye 50 milyon Euro ilave fon sağladı. Bu paranın 2024’e kadar Türkiye’deki sığınmacıları desteklemek için Haziran 2021’de açıklanan 3 milyar Euro’luk paketin parçası olduğu belirtildi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, AB’nin Suriyeliler için Türkiye’ye 50 milyon Euro ilave fon sağlandığını açıklamasının ardından  konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi.

Türkkan önergesinde, Avrupa Parlamentosu’nun 2001 yılında iklim krizi ve göç konularıyla yaptığı toplantıya atıf yaptı ve Bakan Çavuşoğlu’na bu son ödemenin Avrupa Parlamentosu’nun Afrika, Ortadoğu ve Asya’dan 10 yıllar içinde milyonlarca insanın Avrupa’ya göç edeceği stratejisine yönelik hazırlanan bütçenin devamı niteliğinde olup olmadığını sordu.

İşte İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın önergesi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na yönelttiği sorular:
Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki Suriyelileri desteklemek için yürütülen nakdi yardım programına 50 milyon Euro ilave fon sağlamış, AB Komisyonu’nun yazılı açıklamasında; yardımın uzmanlaşmış sağlık hizmetleri, hukuki danışmanlık, psikososyal destek ve sivil belgelere erişim gibi konuları ele alacağı duyurulmuştur. Açıklamada ayrıca; “Yeni 50 milyon Euro, 2024’e kadar Türkiye’deki mültecileri desteklemek için AB Komisyonu tarafından Haziran 2021’de açıklanan 3 milyar Euro’luk paketin parçası. 50 milyon ayrıca Aralık 2021’de Acil Sosyal Güvenlik Ağı için açıklanan 325 milyon Euro’luk insani yardıma ek mahiyetinde ve böylece 2021’den bu yana Türkiye için toplam yardımı 3,34 milyar Euro’ya yaklaştırıyor.

Türkiye’de çoğu on yıldan fazla bir süredir yerinden edilmiş olan mültecileri unutmayacağız. AB, Türkiye’deki mültecilere insani yardım sağlamaya ve en çok ihtiyacı olanlara bir yaşam çizgisi sunmaya devam edecektir.” denilmiştir.

TÜRKKAN'DAN 5 SORU
Bu bilgiler çerçevesinde;
1-Avrupa Birliği tarafından Türkiye’deki Suriyeliler’i desteklemek için yürütülen nakdi yardım programına sağlanan 50 milyon Euro ilave fon; 2001 yılında iklim krizi ve göç konuları ile ilgili toplanan Avrupa Parlamentosu’nun Afrika, Ortadoğu ve Asya’dan 10 yıllar içinde milyonlarca insanın Avrupa’ya göç edeceği stratejisine yönelik hazırlanan bütçenin devamı niteliğinde bir ödeme midir?

2-Suriye’de iç savaş sona ermesine rağmen AB neden Suriyeliler’in ülkelerine dönmeleri yerine Türkiye’de kalmaları için para ödemektedir, bunun gerekçeleri nelerdir?

3-Türkiye’den Suriyeliler’i göndermeme kararı Avrupa’nın projesi midir, Suriyeliler ile ilgili karar Avrupa’nın talepleri doğrultusunda mı verilmektedir, bu konuda Avrupa Birliği’ne verilmiş bir söz mü bulunmaktadır?

4-21 yıldan bu yana Avrupa, Türkiye’yi göçmenler için bir güvenlik duvarı olarak mı görmektedir, bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü nedir? 

5-Bugün AB ile birlikte yürütülen, Suriyeliler için uygulanan göçmen politikası önümüzdeki süreçte Orta Doğu ülkelerinden gelmesi beklenen diğer sığınmacılar için de uygulanacak mıdır?

 

iyi parti ab avrupa birliği suriyeli suriyeliler meclis fon