İsveç'in NATO üyeliği, TBMM'de kabul edildi

TAKİP ET

İsveç'in NATO'ya katılımına onay veren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından dış politikasında değişikliğe giderek NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç'in, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de onay vermesiyle üyelik sürecininin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Türkiye, İsveç ve NATO'nun üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceği, İsveç'in de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği bildirilmişti.

Dışişleri Komisyonu'nda 16 Kasım'da gündeme gelen ve karara bağlanamayan katılım protokolü hakkındaki görüşmeler, 26 Aralık'ta komisyonda kabul edilmişti.

OYLAMA DAĞILIMI NASIL OLDU?

Bugün TBMM Genel Kuruluna sunulan ve İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi 287 kabul oyuna karşı 55 ret oyuyla kabul edilerek yasalaştı.

Oylamada AK Parti, CHP, MHP ve DEVA Partili milletvekilleri evet oyu verirken İYİ Parti, Saadet, DEM, TİP, YRP, HÜDA-PAR, DP ve DSP milletvekilleri ise ret oyu kullandı.

Kaynak: aykiri.com.tr

NATO İsveç Türkiye TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi