İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

TAKİP ET

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre Türkiye, kadına karşı şiddetin önüne geçilmesinin hedeflendiği İstanbul Sözleşmesi'nden 1 Temmuz'da kesin olarak ayrılacak.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nden 19 Mart tarihinde çekildiğini duyurmuştu. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre 1 Temmuz 2021 tarihinde sözleşme, Türkiye tarafından sona erecek. 

Söz konusu karar 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3'üncü maddesi gereğince verildi. Kararnamenin 3’üncü maddesinde "Milletlerarası antlaşmaların onaylanması, bunların feshini ihbar etmemek suretiyle yürürlük süresini uzatma, Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlayan bir milletlerarası antlaşmanın belli hükümlerinin yürürlüğe konulması için gerekli bildirileri yapma, milletlerarası antlaşmaların uygulama alanının değiştiğini tespit etme, bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme, Cumhurbaşkanı kararı ile olur" ifadesi yer alıyor.

ÇOK SAYIDA TEPKİ VAR 
Kadına karşı şiddetin önüne geçilmesi için oluşturulan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi ile çok sayıda vatandaş tepki gösterdi. CHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi ile çok sayıda sivil toplum kuruluşları da kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. 

Öte yandan Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması Avrupa Birliği ve ABD’de de tepki yarattı. Çoğu ülke, kararın verilmesiyle Türkiye için “gerileme” olarak değerlendirmesinde bulunurken Avrupa Konseyi ise çok taraflı iş birliğinin zayıflayacağı yönünde değerlendirmede bulundu.

resmi gazete istanbul sözleşmesi erdoğan ak parti kadın