İran ve Taliban güçleri sınırda çatıştı: İki ülke savaş pozisyonuna geçti

TAKİP ET

Yoğun göç hareketlerinin yaşandığı İran - Afganistan sınırında sıcak saatler yaşanıyor. İran ile Taliban güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışma sırasında her iki taraftan da birer kişinin hayatını kaybettiği, 2 İran sınır muhafızının da yaralandığı bildirildi.

İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Hirmend ilçesinde bulunan Sasuli Karakolu yakınlarında, Taliban'ın sınır güçleri ile İran sınır muhafızları arasında çatışma çıktığına dair haber, İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın bölgedeki kaynaklarına dayandırılarak aktarıldı.

İran devlet televizyonu ise iki tarafın sınırdaki askeri yetkililerinin çatışmanın nedenini değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Ayrıca, İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'in Sistan-Beluçistan eyaleti Sınır Muhafız Komutanlığı'na dayandırdığı habere göre, İran ile Afganistan arasındaki ortak sınırın "Makki" bölgesinde bugün yaşanan çatışmada, İran sınır muhafızlarından bir kişi hayatını kaybetti ve 2'si yaralandı.

TALİBAN, İRAN'I SUÇLADI

Taliban geçici hükümetinin Savunma Bakanlığı, İran askerlerinin Nimroz eyaletinin Kang ilçesine bağlı sınır bölgesinde ateş açmasının iki taraf arasında çatışmalara yol açtığını duyurdu.

Bakanlık, "savaş çıkarmak için bahaneler üretmek ve olumsuz davranışlarda bulunmanın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını" vurgulayarak, Taliban yönetiminin sorunları çözmenin en mantıklı yolu olarak diyaloğu tercih ettiğini ifade etti.

"TALİBAN’IN ATEŞİNE KARŞILIK VERİLDİ"

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutan Yardımcısı Kasım Rızayi de Taliban güçlerinin sınırdaki Sasuli Karakolu’na ağır silahlarla ateş açmaya başladığını ve İran sınır muhafızlarının da ateşe karşılık verdiğini açıkladı.

İran Taliban