İran'da Mahsa Amini için protestolar büyüyor: Kadınlar saçlarını kesip, başörtülerini yaktı

TAKİP ET

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ediyor. Kadınlar, yaşanan olaya tepkilerini saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak tepki gösteriyor.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin ölümünün ardından başlayan protesto gösterilerinde İranlı kadınlar, başörtülerini çıkarıp yakıyor ve saçlarını kesiyor.

Sosyal medyada, göstericilerin hükümet karşıtı sloganlar attığını gösteren bir dizi protesto videosu viral oldu. Bazı videolarda İran güçlerinin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü.

İran'ın yedi yaşından büyük kadınların başörtüsü takmasını zorunlu kılan katı kuralına karşı, muhalif bir eylem olarak bazı kadın protestocular saçlarını kestikleri ve başörtülerini yaktıkları videoları sosyal medyada paylaşıyor.

İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad da bir video paylaşarak şunları söyledi: "İranlı kadınlar Mahsa Emini'nin başörtüsü polisi tarafından öldürülmesini protesto etmek için saçlarını keserek ve başörtülerini yakarak öfkelerini gösteriyorlar. 7 yaşından itibaren saçlarımızı örtmezsek okula gidemeyiz ya da bir işe giremeyiz. Bu cinsiyet ayrımcılığı rejiminden bıktık"

NE OLMUŞTU?

Emini, saçlarını tamamen kapatmadığı için başörtüsünü "uygunsuz" bir şekilde taktığı gerekçesiyle İran'ın "ahlak polisi" tarafından tutuklanmıştı. İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, hafta başında Tahran'da tutuklanmasının ardından komaya giren Emini, cuma günü hayatını kaybederek İran'daki kadın hakları sorununa dikkatleri çekti. Polis, sosyal medyada Emini'nin dövüldüğüne dair suçlamaları reddederek, kadının diğer tutuklu kadınlarla birlikte beklerken fenalaştığını iddia etti. Öte yandan Emini'nin ailesi ise, kızlarının herhangi bir sağlık sorunu olmadığının altını çiziyor.

İran Mahsa Amini protesto