İnşaatları durduran müteahhitlerden tehdit: 600 bin kişiyi işten çıkartırız!

TAKİP ET

Son dönemlerdeki artan çimento fiyatlarından şikayet eden müteahhitler, 9 Eylül tarihinden itibaren 15 gün sürecek iş bırakma eylemi kararı almıştı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan yetkililerin, eylem sonuç vermez ise bir sonraki adımlarının işçi çıkartmak olacağı belirtildi.

Çimento fiyatlarındaki artışı şikayet ederek inşaat durduran müteahhitlerden yeni bir tehdit geldi. Müteahhitler, eylemleri sonuç vermezse 600 bin kişiyi işten çıkartacaklarını açıkladı.

Yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, yaptıkları eylemin mevcut durumu iyileştirmemesi durumunda 1.2 milyon çalışandan en az 600 bin kişinin işine son vermek zorunda kalabileceklerini belirtti. 

ÖNLEMLER İŞE YARAMADI
Alınan iş bırakma eylemi sonrası harekete geçen hükümet, çimento ve klinkeri ihracını kayda bağlı mallar listesine almıştı. Bu adımla birlikte çimento ihracatının yavaşlaması ve yurt dışına gidemeyen ürünlerin ise iç piyasada alıcı bularak, fiyatların düşmesi tahmimleri yapılıyordu. Bakanlığın attığı adımı değerlendiren Tellioğlu,  önlemin fiyatlarda herhangi bir düşüş sağlamadığını, fahiş fiyat uygulamalarının aynen devam ettiğini söyledi. 

600 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARTABİLİRİZ!
15 gün sürmesi beklenen iş bırakma eyleminin bir sonuca ulaşmaması durumunda atacacakları yeni adım sorulan Tellioğlu, Sözcü'ye şu açıklamayı yaptı: 

“Yüzde 200 zamlanmış çimento fiyatlarıyla inşaatları yapabilmemize imkan yok. 15 günün bitiminde belki bu süreyi bir 15 gün daha uzatıp iş durdurma eylemini 1 aya çıkarabiliriz. Sonuç alamazsak ne yapabiliriz diye düşündük. Birçok arkadaşımız işçi çıkarma yolunu gösterdi. Eğer eylem süresi biter ve fiyatlar hâlâ düşmemiş olursa, eylemlere destek veren müteahhitlerimizin inşaatlarında çalışan 1.2 milyon işçiden en az yarısını, yani 600 bin civarında işçiyi işten çıkarmak zorunda kalabiliriz”

müteahhit inşaat işçi çimento