İngiltere'den şok iddia: Türkiye verileri uluslararası formatta bildirmediği için kırmızı listede!

TAKİP ET

İngiltere, ülkeye dönüşlerde karantinayı şart koştuğu ülkeler arasında Türkiye'nin neden kırmızı listede olduğunu açıkladı. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ise Türkiye'nin kırmızı listeden çıkması için koronaviürs verilerini uluslararası formatta girmesi gerektiğini açıkladı. 

İngiltere hükümeti geçtiğimiz hafta koronavirüs kapsamında seyahat kurallarını güncellemiş ancak Türkiye, o listede yine kırmızı listede yer almıştı. 12 Mayıs'tan bu yana kırmızı listede olan Türkiye, İngiltere’nin üç haftada bir yaptığı güncellemelerde yine kırmızı listede kaldı. 

İngiltere’nin belirlediği seyahat kuralları gereğince kırmızı listedeki ülkelerden gelenlerin 10 gün boyunca masraflarını karşılayarak ev yerine otel karantinasında kalması gerekiyor. Euronews’te yer alan habere göre, İngiltere Ulaştırma Bakanı Shapps katıldığı bir programda Türkiye’nin Britanya için neden “kırmızı listedeki” ülkelerden biri olduğu sorusuna yanıt verdi. 

"UMARIM TÜRKİYE DE SARI LİSTESİNDEKİ YERİNİ ALIR”
Shapps, Türkiye’nin 2008’de kurulan ve grip virüsü, Covid-19 gibi verilerin erişime açık bir şekilde girildiği küresel girişim GISAID’e veri yüklemediğini söylerken "Kararlar her zaman için bilimsel temellere dayanıyor. Bizim burada yaptığımız şey; konuyu biogüvenlik merkezine soruyoruz. Onlar da o ülkedeki sadece virüsün yaygınlığına değil aynı zamanda aşı olan kişi sayısına, koronavirüsün o ülkedeki varyantlarına ve Covid-19'a yönelik verilerin uluslararası formata uygun şekilde girilip girilmediğine bakıyor ve bizi bilgilendiriyor” dedi.

Shapps, verilerini uluslararası formata uygun giren ülkelerin “sarı listeye” alınmasının kolay olacağını söyledi ve "Umarım Türkiye de sarı listesindeki yerini alır ve bu uzun sürmez ama Ortak Biyogüvenlik Merkezinin de bize tavsiye vermesini beklemeliyiz" şeklinde konuştu.

ingiltere türkiye koronavirüs covid virüs veriler kırmızı liste