İngiltere'den mülteci yasası onaylandı: Yasa dışı yollarla ülkeye girenlere hapis cezası!

TAKİP ET

İngiltere'de "Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı" parlamentoda kabul edildi. Yasaya göre İngiltere, ülkeye yasa dışı girenlere hapis cezası verebilecek ve sonradan vatandaş olanlara haber vermeden vatandaşlıktan çıkarabilecek.

İngiltere Parlamentosu, 'Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı'nı 157'ye karşı 212 oyla kabul etti. Tasarı, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in onay vermesiyle birlikte yasalaşacak.

Sözkonusu tasarı, ülkeye yasa dışı yollardan girmeye çalışanlara hapis cezası verilmesi ve sonradan vatandaş olanların kendilerine haber verilmeden vatandaşlıktan çıkarılması gibi düzenlemeleri içeriyor. Ayrıca ülkeye girmeye çalışanların geri itilmesine göz yumuluyor.

TASARININ DETAYLARI
İngiliz parlamentosu, Temmuz 2021'de iltica etmek maksadıyla ülkeye yasa dışı yollardan girmenin suç sayılmasını öngören tartışmalı "Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı"nı gündemine taşımıştı. Yasa tasarısı, düzensiz yollarla İngiltere'ye ulaşan herkese hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Mültecileri taşıyan küçük teknelere müdahale eden yetkilileri olası cezai işlemlerden muaf tutan bir maddeye de yer verilen düzenlemenin, geri itmeler sırasında ölümlere yol açabileceği belirtiliyor.

Tasarıya sonradan eklenen bir madde ise sonradan vatandaş olan veya başka ülkelerle aile bağı bulunan İngiliz vatandaşlarının kendilerine haber verilmeden vatandaşlıklarının iptal edilmesinin önünü açıyor. Hükümet ise tüm tepkilere rağmen ayrımcı ve ırkçı bulunan madde konusunda geri adım atmadı.
 

ingiltere mülteci yasa yasa tasarısı sığınmacı göçmen