İngiltere'den flaş koronavirüs açıklaması

TAKİP ET

Tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs salgını tedbirleriyle ilgili İngiltere'den çarpıcı bir açıklama geldi. Profesör Whitty, İngiltere'de en azından yıl sonuna kadar sosyal mesafeye ihtiyaç duyulacağını söyledi.

EGEHAN ERKÜN /HABER MERKEZİ

İngiltere Başhekimi Chris Whitty, İngiltere'de mevcut salgının zirve yapmasına rağmen, yeni koronavirüs salgınlarını önlemek için en az yıl sonuna kadar sosyal mesafeye ihtiyaç duyulacağını söyledi.



İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’da yer alan habere göre, İngiltere Başhekimi Profesör Chris Whitty, İngiltere’de kısa vadede normale dönmenin 'tamamen gerçekçi olmadığını' iddia etti.  Whitty, sosyal mesafenin uzun bir süre devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA SON DURUM
İlk vakanın 31 Ocak'ta açıklandığı Birleşik Krallık’ta, güncel verilere göre, Koronavirüse yakalanmış toplam hasta sayısı 133 bin 495’e ulaştı. 18 bin 100 kişinin de koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiği öğrenildi.



İNGİLTERE HANGİ TEDBİRLERİ UYGULADI?
Ülkede ilk vakanın 31 Ocak'ta açıklanmasının ardından topluma salgından nasıl korunulması gerektiğinde dair kampanyalar düzenlendi. Başhekim Chris Whitty’in önerisiyle salgının üstesinden gelmek için ‘içerme, gecikme, araştırma ve azaltma’ gibi dört temel hedefin olduğu strateji açıklandı.



11 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘pandemi’ ilanını açıklamasının ardından ise ülkede bazı okullar kapatıldı, bazı hava yolları uçuşların iptal edildiğini duyurdu, bazı çevrimiçi perakendecileri alışılmadık bir şekilde alışveriş siparişi olduğunu bildirdi. 12 Mart'ta ise ülkedeki risk seviyesi en yüksek olarak değiştirildi.
23 Mart tarihinde Başbakan Boris Johnson tarafından sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklanmıştı. Johnson, salgınla mücadele kapsamında halkın evden çıkmasına sınırlama getirildiğini, marketler ve eczaneler hariç tüm ticari işletmelerin kapatılmasına karar verildiğini ifade etmişti.

"AVRUPANIN HASTA ADAMI"
17 Nisan 2020'de Daily Mail gazetesi Avrupa'nın diğer ülkelerinde koronavirüs salgın hızı ve ölüm artış oranının yavaşlarken Birleşik Krallık'ta salgın hızının her geçen gün yükselmesi üzerine ülke için Avrupa'nın hasta adamı manşetini atmıştı. 



Diğer gelişmeler:

Rakamlar, Birleşik Krallık'ta önceki 24 saat içinde 759 kişinin öldüğünü bildirdi.

İşçi Partisi Genel Başkanı Keir Starmer, “İşçi lideri ve diğer muhalefet milletvekilleri , salgının bakım evlerinde hala kötüleşebileceği konusunda endişelerini dile getirdiler , ancak hükümet belirsizlikler hakkında güncel veri sağlamadığı için resim net değil.” dedi.

Sağlık sekreteri Matt Hancock , temas izlemenin “büyük ölçekte” önemli olduğunu ve izleme için bir NHS uygulamasının geliştirme durumunda olduğunu söyledi. Öte yandan Hancock, “Test, izleme ve izole etme formülünün, virüsle mücadele kapsamında  önemli olduğunu vurguladı. “Test kapasitemizi ve birkaç hafta içinde temas izleme kapasitemizi artırıyoruz” diyen Hancock, İngiltere’nin 100.000 test hedefinden hala çok uzak olduğunu ifade etti.
 

ingiltere birleşik krallık haber sosyal mesafe korana virüs ne zamn bitecek