İngiltere Başbakanı Boris Johnson neden istifa etti?

TAKİP ET

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Başbakanlık Konutu önünde açıklama yaparak istifa ettiğini açıkladı. Johnson, yeni biri gelene kadar görevinde olacağını açıkladı.

10 Numara'nın önünde basının karşısına çıkan Johnson istifa ettiğini resmen duyurdu. Johnson yeni bir lider seçilene kadar görevinde kalacağını da ifade etti.

Johnson açıklamasında, “Yeni bir lider seçilmesi kararı açıkça Muhafazakar Parti’nin isteğiydi. Yeni bir lider seçme süreci şimdi başlıyor. Gelecek hafta bir takvim açıklanacak ve yeni bir lider göreve başlayana kadar ben görevde kalacağım” dedi.

“DÜNYANIN EN İYİ İŞİYDİ”

Johnson, “Bu kadar çok mücadele ettim çünkü bunun benim görevim olduğunu düşündüm. Başbakanlık başlı başına bir eğitim süreciydi. Başarılarımdan dolayı çok gururluyum” ifadesini kullandı. Johnson ayrıca yeni yönetimin Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceğini dile  getirdi.

İngiliz kamuoyuna ve eşi Carrie’ye teşekkürlerini ileten Johnson, “Siyasette kimse vazgeçilemez değildir. Dünyanın en iyi işini bırakmak zorunda kaldığım için üzgünüm” ifadesini kullandı.

BORİS JOHNSON NEDEN İSTİFA ETTİ?

Başbakan Johnson'a, kabinesindeki 5 bakan ve 50'nin üzerindeki bakan yardımcısı ve hükümet görevlisinin istifası sonrası "parti kontrolünü kaybettiği" için görevi bırakma çağrısı yapılıyordu. Süreci başlatan Johnson'a yakın iki bakanın istifası oldu.

Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid, Salı akşamı eş zamanlı istifa mektupları ile kabinedeki görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı.

Sunak istifa mektubunda, "İngiltere halkı hakkı olan şekilde hükümetin düzgün, ciddi ve yetkin bir şekilde yönetilmesini bekliyor" ifadesini kullandı. Javid ise "Üzülerek söylüyorum ve artık biliyorum ki sizin yönetiminiz altında değişen bir şey olmayacak bu nedenle benim güvenimi de kaybettiniz" dedi.

İngiltere Boris Johnson istifa başbakan