İngiltere aşı denemelerine başlıyor

TAKİP ET

Günlük basın toplantısında konuşan, İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Oxford Üniversitesinin geliştirdiği potansiyel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının, 23 Nisan Perşembe günü insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını duyurdu.

Bu kapsamda insan üzerindeki testlerin perşembe günü başlayacağını duyuran Hancock, ek olarak Oxford Üniversitesi ve Londra'daki Imperial College'a klinik çalışmalar için 20 milyon sterlin yardımda bulunacaklarını ifade etti.

Başarı şanslarının yüzde 80 olduğunu ifade eden Oxford Üniversitesi ekibi de eylül ayına kadar yaklaşık bir milyon doz aşıyı hazır hale getirmek istediklerini söyledi.

"ChAdOx1" adı verilen potansiyel aşı, şempanzelerde gribe yol açan bir adenovirüsün genetiği değiştirilerek elde edildi.

VİRÜSÜN GENETİĞİ İLE OYNANDI
Virüsün genetiğiyle, insan vücudunda gelişmesini engelleyecek bir şekilde oynanırken koronavirüs’ün (Kovid-19) insan hücrelerine tutunmasını sağlayan çivi proteini üreten genetik unsurlar eklendi. Aşının, virüsün ürettiği çivi proteine yapışarak onun hücrelere nüfuz etmesini önleyecek antikor üretmesi amaçlanıyor.
Dünya genelinde Türkiye'nin de aralarında olduğu 70'den fazla ülkede bilim insanları, koronavirüs’e (Kovid-19) karşı aşı bulmak için çalışmalar devam ediyor.

GÖNÜLLÜLER ARANIYOR
İmperial College, Londra, Bristol ve Southampton'dan 18-55 yaş arası gönüllüleri potansiyel koronavirüs aşısını test etmeye çağırıyor ve gönüllü olanlara 625 sterlin ödeme yapılacağını duyurdu.  

korona aşı covid-19 ingiltere