İlker Başbuğ'dan 14 emekli general tepkisi: Yüreğim yanıyor!

TAKİP ET

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 14 emekli generalin tutuklandığı '28 Şubat Davası' hakkında konuştu. Başbuğ, "Adil olmayan bir yargılama sonunda 14 emekli komutan bugün cezaevlerinde. Bir FETÖ'cü savcının hazırladığı iddianameye dayanarak bu arkadaşlarımız yargılandı ve cezaevine kondu. Yüreğim yanıyor" dedi.

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, gazeteci Uğur Dündar'ın sunduğu Demokrasi Arenası programına konuk oldu. Başbuğ, yaş ortalaması 80 olan 14 emekli generalin '28 Şubat Davası' nedeniyle tutuklanmasına tepki gösterdi.

"YÜREĞİM YANIYOR"
Başbuğ, "Adil olmayan bir yargılama sonunda 14 emekli komutan bugün cezaevlerinde. Bir FETÖ'cü savcının hazırladığı iddianameye dayanarak bu arkadaşlarımız yargılandı ve cezaevine kondu. Yüreğim yanıyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruları ele almasını ümit ettiğini belirten Başbuğ, “Umarım bu değerli arkadaşlarımın cezaevinde çektiği eziyete son verilir” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYETİN İLANI 2 BUÇUK SAATTE OLDU”
Programda Cumhuriyetin ilan edilişini anlatan Başbuğ, “Cumhuriyetin ilanı çok kolay oldu. İnanılmaz kolay oldu” diyerek şöyle devam etti:

"28'i 29'a bağlayan gecede Mustafa Kemal Atatürk çok yakın arkadaşlarıyla, başta İsmen İnönü olmak üzere Çankaya'da otururlar. Çok kısadır, bir yemek yerler. ‘Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz' derler. Bu kadar.

İsmet Paşa ile otururlar, 21 anayasasındaki değişiklikleri hazırlarlar. Ertesi günü TBMM'ye anayasa değişiklikleri gider. Öğlene doğru mecliste konuşulur. TBMM, saat 18.00'de toplanıyor. Cumhuriyetin ilanını görüşülmesi, tartışılması sağdan da saysanız soldan da saysanız 2 buçuk saat.

20.30'da cumhuriyetin ilan kararıyla sonuçlanıyor. Cumhuriyetin ilanı, meclisteki görüşülmesi 2 buçuk saattir. 20.30'da cumhuriyeti ilan eden meclis, 20.45'te oy birliğiyle Mustafa Kemal Paşa'yı Türkiye Cumhuriyeti'nin birinci cumhurbaşkanı olarak seçiyor."

ilker başbuğ 14 general emekli general 28 şubat 28 şubat davası çetin doğan çevik bir