İçişleri Bakanlığı duyurdu: Yoğunlaştırılmış dinamik denetim başlıyor

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile kısmi kapanma sürecinde ülke genelinde bugünden itibaren "yoğunlaştırılmış dinamik denetim" uygulanacağını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı kısmi kapanma sürecinde ülke genelinde bugünden itibaren ‘Yoğunlaştırılmış Dinamik Denetim’ uygulanacağını duyurdu. Bakanlığın açıklamasında “Denetimlerin odak noktasını, sokağa çıkma kısıtlamaları, şehirlerarası seyahat kısıtlaması, konaklama tesislerine dair tedbirler ve iş yerlerinin açılış-kapanış saatlerine uyulması hususları oluşturacak” ifadelerine yer verildi.

Yurttaşlar ve esnaf öncelikle uyarılacak ancak uyarıların suiistimal edildiği fark edildiğinde idari ve adli ceza uygulanacak. Bakanlık bu cezaları “… kurallara aykırılıklarda ısrar, tekerrür, kuralların esaslı ihlali gibi suistimal edici tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde ise gerekli idari/adli işlem tesisinden imtina edilmeyecek” diye açıkladı.

Denetimleri kolluk kuvvetleri yapacak. Bugünden itibaren denetimlere başlanacak ve 17-18 Nisan 2021 Cumartesi ve Pazar günlerinde en çok sayıda personel katılımıyla denetim yapılacak.

Denetim faaliyetlerinde şunlara dikkat edilecek:
- Şehirlerin önemli cadde, bulvar ve meydanları, toplu ulaşım noktaları ile market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçi gibi işyerlerinin çevresinde denetim faaliyetleri yoğunlaştırılacak.

- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde dışarıda bulunan kişiler tek tek durdurularak kontrol edilecek ve sokağa çıkma kısıtlamasından herhangi bir muafiyetinin bulunup bulunmadığı, kişinin bulunduğu yerin/zamanın muafiyetin nedeni, zamanı ve güzergahı ile uyumluluğu kontrol edilecek.

- Sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancılara tanınan sokağa çıkma kısıtlaması muafiyetinin kapsam dışındaki diğer yabancılar tarafından kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek.

- Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında vatandaşlarımızca 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olan market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere ancak en yakınındakine, araç kullanmaksızın ve sadece zorunlu ihtiyaçların karşılanması amacıyla gidilebilmesi kuralına uygun hareket edilip edilmediğine bakılacak.

- Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında herhangi bir istisna kapsamında olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımızın sokağa çıkma kısıtlamasına uymaları sağlanacak.

Şehirlerarası seyahat kısıtlamasında ise valilikler şehirlerdeki tüm giriş ve çıkışlara kontrol noktaları oluşturacak, tüm araçlar durdurularak içerisinde bulunan kişilerin seyahat izin belgelerinin olup olmadığı, seyahatlerinin muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecek.

SEYAHAT İZİN BELGESİ VE HES KODU ZORUNLULUĞU SÜRÜYOR
Şehirlerarası toplu taşımada HES kodu zorunluluğu sürecek, seyahat izin belgesi alması zorunlu olmasına rağmen belgesiz seyahat ettiği, muafiyeti kötüye kullandığı ve HES kodu olmaksızın seyahat ettiği anlaşılan yolcular ile HES kodu sorgulama zorunluluğuna uymayan toplu ulaşım araçlarına adli ve idari yaptırımlar uygulanacak ve seyahatlerine izin verilmeyecek. 

KONAKLAMA TESİSLERİNDE SERTİFİKA ZORUNLU
Konaklama tesislerinde Güvenli Turizm Sertifikası kontrol edilecek, sertifikası olmayan tesisler hakkında gereği ifa edilmek üzere ruhsatı düzenleyen kuruma bildirim yapılacak. Tesislere gelen müşterilerin HES Kodu sorgulamasının yapılıp yapılmadığına bakılacak, Sahte rezervasyon vb. hileli yolların önüne geçilecek ve konaklama tesislerinde kalanlar için getirilen muafiyetlerin kötüye kullanılması önlenecek.

Konaklama tesisleri içerisinde bulunulan yeme-içme yerlerinin sadece konaklama yapan müşterilerine hizmet verip vermediği, masada en fazla iki kişiye servis açılması sınırlamasına uyulup uyulmadığı, yiyecek-içecek servisi başta olmak üzere konaklama tesisinin herhangi bir yerinde ya da belirli zaman aralıklarında müşterilerin topluca bir araya gelmelerini engelleyecek tedbirlerin alınıp alınmadığı hususları denetlenecek.

MÜZİK YAYINI SAAT 21.00’DE BİTECEK
Konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diğer otel salonlarında 17 Mayıs 2021 tarihine kadar canlı müzik yapılmasına müsaade edilmeyecek, kayıt dinletilmesi vb. müzik yayınlarının ise en geç saat 21.00’de sona erdirilmesi sağlanacak.

Genelgede işyerlerinin açılış ve kapanış saatlerine ilişkin de düzenleme yer aldı. Kısıtlama kapsamı dışında olan işyerleri hariç, bütün işyerlerinin hafta içi 18.00’de kapatılıp kapatılmadığı kontrol edilecek. 17 Mayıs 2021 tarihine kadar faaliyetlerine geçici olarak ara verilen hamam, sauna, güzellik merkezi/salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, lunaparklar ve tematik parklar, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler ile internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri ve bilardo salonlarının kapalı durumda olup olmadıklarına bakılacak.

Yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarda masada müşteri kabul edip etmedikleri ve gel-al ile paket servis için belirlenen saat sınırlamalarına uyup uymadıkları denetlenecek.

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet göstermeleri öngörülen market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerin açılış-kapanış saatlerine uygun hareket edip etmediklerine bakılacak.

Ramazan ayı boyunca özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretiminin iftardan 1 saat önce sonlandırılması hususu ile bu saatten iftar saatine kadar sadece satış işlemi yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek.

 

içişleri denetim yasak kısıtlama genelge