İBB araştırması: Kadınlar gece taksiye binmekten korkuyor!

TAKİP ET

İstanbul'da taksi ücretleri ve sayıları tartışma konusuyken, İBB'nin yaptığı bir araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırmanın sonucu, taksilere ilişkin büyük bir sorunu gözler önüne serdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taksilere ilişkin yaptığı bir araştırma, sorunları gözler önüne serdi. Araştırma sonucuna göre, her iki kadından biri, geceleri taksiye binmekten korkuyor. İstanbulluların yarısı yeterli taksi olmadığını düşünürken, trafiğin yoğun olduğu saatlerde ve yağmurlu günlerde taksi bulamamaktan şikayetçi.

Taksiciler, İstanbul'da halkı böyle dolandırmış! Taksiciler Esnaf Odası eski başkanı anlattı!


İBB'nin, 1000 yeni taksi önerisi UKOME tarafından 8'inci kez reddedilirken taksi tartışması büyüyor. İstanbulluların taksi sorununa bakışı İBB'nin yaptığı araştırmayla ortaya kondu. İBB İstanbul Planlama Ajansı, ‘İstanbul’da Taksi Kullanım Alışkanlıkları, İhtiyaç ve Beklentiler' başlığı ile 555 vatandaşla telefonla görüştü. Araştırma, ALO 153 Çözüm Merkezi'ne son iki yılda yapılan şikayetlerle desteklendi.

HALKIN YÜZDE 51'İ TAKSİLERİ KISA MESAFE İÇİN KULLANIYOR
Birgün'ün haberine göre, Araştırmaya göre taksi kullanımının yüzde 50,9’u kısa mesafe yolculuklar için tercih ediliyor. En sık taksi kullanım gerekçesi, yüzde 38,2 ile hastaneye gitmek vb. acil ihtiyaç durumları.

VATANDAŞLARIN GENELİ TAKSİLERDEN ŞİKAYETÇİ
Katılımcıların yüzde 58,4’ü, İstanbul’daki mevcut taksicilik hizmetinden memnun değil. Katılımcıların yüzde 47,9’u kentteki toplam taksi sayısının yetersiz olduğunu belirtirken yüzde 37,4’ü yeterli olduğunu, yüzde 14,7’si ise kararsız olduğunu ifade etti.

Katılımcıların yüzde 73,4’ü, trafiğin yoğun olduğu saatlerde veya yağmurlu günlerde taksi bulmakta zorlanıyor. Katılımcıların yüzde 56,5’i ise kısa mesafe yolculuklarda sorun yaşadığını dile getiriyor.

KADINLAR GECE TAKSİYE BİNMEKTEN KORKUYOR
Katılımcıların yüzde 39,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmuyor. Bu konuda erkek ve kadın katılımcılar arasında fark ise dikkat çekiyor Kadınların yüzde 51,9’u gece saatlerinde taksi yolculuğunu güvenli bulmazken erkeklerde bu oran yüzde 27,3.

Gece saatlerinde taksi yolculuğu yapmayı güvenli bulmayan katılımcıların yüzde 70,9’u, taciz veya saldırıya uğrayabileceği korkusu yaşadıklarını söylüyor. Bu korkuyu yaşayanların yüzde 63,2’si kadın.

ÜCRETLER UYGUN OLSUN İSTENİYOR
Katılımcıların yüzde 42,7’si, taksi kullanım sıklığının artması için ücretlerin daha uygun olması gerektiğini dile getiriyor. Şoförlerinin tavrında iyileşme olması (yüzde 14,7) da öne çıkan bir diğer öneri. Katılımcıların yüzde 9’u kadın şoförlerin sayısının artırılmasını istiyor. Yüzde 92’si, taksilere kamera konulmasının yolculuk deneyimini iyileştireceğini söylüyor.

ibb taksi kadın araştırma istanbul ukome