Hollanda'da Yaşayan 28 Yaşındaki Kadın Ötenazi ile Hayatına Son Verecek!

TAKİP ET

Fiziksel olarak tamamen sağlık olmasına rağmen çocukluğundan beri felç edici depresyon, otizm ve sınırda kişilik bozukluğuyla mücadele eden 28 yaşındaki Hollandalı Zoraya Ter Beek hayatına yasal olarak son verme kararı olarak 'ötenazi' hakkından yararlanacak.

Bir zamanlar psikiyatrist olmayı hayal ederken hayatı bayunca ruhsal sorunlarla uğraşan Zoraya Ter Beek doktorlarının kendisine, “Senin için yapabileceğimiz başka bir şey yok" demesi üzerine bu kararı aldığını belirtiyor.

Hollanda'nın Almanya sınırına yakın küçük bir köyünde yaşayan Zoraya Ter Beek'e mayıs ayında ötenazi yapılması planlanıyor.

Ter Beek, "Eğer ruhsal sorunları düzeltilemezse ötenazi ile yaşamına son vermeyi her zaman düşündüğünü” söyledi.

The Free Press: O, Batı'da, ölümcül bir hastalığa yakalananların içinde acı içinde yaşamaya devam etmek yerine ölmeyi tercih eden ve sayıları giderek artan insanlardan sadece biri değerlendirmesinde bulundu.

The Free Press'in bildirdiğine göre, ekonomik belirsizlikler, iklim değişikliği, sosyal medyadan kaynaklı neden olan depresyon veya anksiyete gibi diğer zihinsel sağlık sorunları nedeniyle her geçen gün daha da fazla insan hayatlarına son vermeye karar veriyor denildi.

Hollanda basının aktardığına göre, Hollanda'daki Kampen İlahiyat Üniversitesi'nden sağlık etiği uzmanı Stef Groenewoud, "Ötenaziyi doktorların ve psikiyatristlerin kabul edilebilir bir seçenek olarak gördüğünü, oysa daha önce son çare olarak başvurulduğunu" söyledi.

"Sağlık çalışanlarının, özellikle psikiyatrik hastalıkları ve bozuklukları olan gençlerden eskisinden daha kolay vazgeçtiği görüyorum" diye ekledi.

Ter Beek, oturma odasındaki kanepede ötenazi yapıldıktan sonra yakılmayı planlıyor.

Ceneza töreni yapılmayacak

Cenaze töreni yapılmayacak. Ter Beek, erkek arkadaşının küllerini "ormanda seçtikleri güzel bir yere" saçacağını söyledi. Ölümün en büyük bilinmezlik olduğunu söyleyen Ter Beek, “Sırada ne olacağını gerçekten bilmiyoruz; yoksa hiçbir şey yok mu? İşin korkutucu kısmı da bu." dedi.

Hollanda, 2001 yılında yardımlı intihar diye nitelenen ötenaziyi yasal hale getiren dünyadaki ilk ülke olmuştu.

Hollanda medyasına göre, 2022'de Hollanda'da 8.720 ötanazi ölümü yaşandı; bu, ülkedeki tüm ölümlerin kabaca %5'ini oluşturuyor ve bu bir önceki yıla göre %14 daha fazla.

Şubat ayında da 93 yaşındaki eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt ve eşi ötenazi kararı alarak hayatlarını sonlandırmışlardı.

Ölmeden önce sosyal medyayı bırakacağını duyuran Ter Beek'in sosyal medya hesaplarını kapattığı görüldü.