Hızlı Tren hafriyatı meralara döküldü, çiftçi tepki gösterdi!

TAKİP ET

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı yapımında çıkan hafriyat toprakları Tekirdağ'ın Ergene ilçesindeki tarım ve hayvancılık yapılan meralara döküldü. Çiftçiler bu duruma tepki gösterdi.

Kolin İnşaat tarafından yapılan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren hattının yapım çalışmalarında ortaya çıkan hafriyatın Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde Misinli ve Karamehmet mahallelerindeki mera sahalarına döküldüğü iddia edildi. Hafriyat yüzünden hayvanların otlatıldığı alan moloz yığınları altında kalırken hayvanların sulandığı çeşmeler de kurudu. Ulaştırma Bakanlığı, meraya dökülen hafriyat ÇED olumlu raporu alındığını, Tarım Bakanlığı da bozulan meranın yerine ‘suni mera' yapılacağını açıkladı. 

“KOLİN İNŞAAT’IN DOĞAYI TAHRİBATINI GÖRÜYORUZ”
Firma yetkilileri ile kuruyan çeşme başında tartışan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Halkalı Edirne Hızlı Tren hattından çıkan topraklar meralarda yığınlar oluşturdu. Burada yanlış yapılan bir iş var. Ulaştırma ve Tarım bakanlıklarına doğal meranın niçin bozulduğunu sorduk. Geçen günlerde gelen cevap bizleri hayretler içinde bıraktı. 2022 yılında burasının yemyeşil bir mera olacağını söylüyorlar. Merayı toprakla kaplayıp buraya yapay mera yapacaklarını söylüyorlar. Rize İkizdere’deki doğal güzelliği bozan Cengiz İnşaat, burada da Beşli Çete’den Kolin İnşaat’ın doğayı tahribatını görüyoruz” dedi.

“BU YIĞINLARI NASIL YAPAY MERA YAPACAKSINIZ?”
Beş aydan beri hayvanların sulanamadığını ifade eden Aygun, “Yetkililere soruyorum bu yığınları nasıl yapay mera yapacaksınız? Bu alanın yanlarında üretim sahaları var. Yağan yağmurlarla bu topraklar üretim sahalarına gidecek. Beş aydan beri çiftçinin hayvanlarını suladığı yalaklar akmıyor. Buradaki vatandaşlar aylardan beri hayvanlarını otlatamıyorlar. Mera toprak ve toz içinde” diye konuştu.

MUHTAR: MUHATAP BULAMIYORUZ
Misinli Mahalle Muhtarı Cumhur Çubuk, hafriyatın bir yıldan fazladır meralara döküldüğünü belirterek şunları anlattı: “Mağduruz. Kendimize saha formenleri haricinde bir muhatap bulamıyoruz. Hafriyattan dolayı hayvanlarımızı suladığımız çeşmelerimiz kurudu. Kolin İnşaat’ın genel müdürüne ulaştık yapılacağını söyledi. Bin dönümlük meramızın 800 dönümü toprak altında kaldı, yığın altında kaldı.”

“TOZDAN HAYVANLAR OTLARI YEMİYOR”
Meralarda hayvanlarını otlatamadıklarını söyleyen Misinli Mahallesi Mera Komisyonu Başkanı Mesut Dobrucalı ise “Meramız darmadağınık pis halde. Hayvanlarımızı burada su olmadığı için otlatmakta sıkıntı çekiyoruz. Kamyonlar sık aralıklarla geçtiği için çok toz yapıyor. Bu tozlarda otların üzerini kaplıyor, hayvanlar da bu otları yemiyor” dedi.

“SÖYLEDİK AMA ÇARE BULUNMADI”
Hayvancılıkla uğraşan Yalçın Akpınar, “Hayvanlarımızı inşaattan dolayı karşıya geçiremiyoruz. Yalaklarımız kurudu hayvanlarımızı sulayamıyoruz. Sıkıntılarımız büyük yetkililere söylememize rağmen bir çare bulunmadı” diye konuştu.

hızlı tren tarım hayvancılık mera inşaat çiftçi