HES kodunda yeni değişiklik: Tam aşılılar temaslı olduğunda riskli gözükmeyecek

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı, "Temaslı Takibi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberini yine güncelledi. Buna göre, en az iki doz aşısını yaptıranlar veya son 6 ayda koronavirüse yakalanan kişiler temaslı olduğunda riskli gözükmeyecek.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüse ilişkin güncellediği rehberiyle birlikte HES kodu takibinde önemli bir değişikliğe gitti. Artık en az iki doz aşısı veya 6 ay içinde COVID geçirmiş olanlar, pozitif vakayla temas ettiklerinde ‘riskli’ görünmeyecekler.

Bakanlık tarafından yapılan güncellemeye göre söz konusu kişiler, HES kodu riskli gözükmese de Vaka Takip Modülü’ne temaslı olarak kaydedilecek. Ayrıca kişilere herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak.

HES kodu riskli gözükmeyecek temaslı kişiler, herhangi bir semptom gelişmemesi durumunda temasının 5. gününde PCR testi gerçekleştirmek zorunda olacak. PCR testi yaptırmadığı takdirdeyse 6. gün HES kodu riskli hale gelecek ve karantinaya alınacak. PCR testinin pozitif çıkması durumundaysa tedavi edilecek ve izolasyon koşullarında takip edilecek. Kişinin PCR testi negatif çıkması durumundaysa sistemdeki kaydı, temasının 6. gününde sonlandırılacak. 
 

hes kodu hes izolasyon temaslı aşılı riskli pozitif vaka test aşılılar