Hepsiburada'da neler oluyor! Hisseleri bir günde yüzde 35 düştü

TAKİP ET

Online alışveriş platformu Hepsiburada'nın hisseleri bir günde yüzde 35 düştü. Hepsiburada hisseleri 1 Temmuz'da Nasdaq'ta halka açıldığından bu yana yüzde 70 eridi.

Nasdaq'ta işlem gören ilk Türk şirketi olan Hepsiburada’nın hisseleri yüzde 36.7'lik düşüşle 3.57 dolara kadar geriledi. Bu düşüşte Hepsiburada'nın 2021 beklentilerinde aşağı yönlü revizyona gitmesi etkili oldu.

Firma platformu üzerindeki toplam işlem hacminin (GMV) 2021 yılında 24 milyar olmasını beklediğini açıkladı. Hepsiburada daha önce 28-29 milyar TL GMV beklediğini bildirmişti.

Son düşüşte yapılan bu revizyon etkili olsa da 1 Temmuz'da Nasdaq'ta halka arz edilen firmanın hisseleri şu ana kadar yatırımcısını fazlasıyla üzdü.

ŞİRKET DEĞERİ 4 MİLYARDAN 1.2 MİLYAR DOLARA
1 Temmuz'da 12 dolar fiyat ve 4 milyar dolarlık piyasa değeri ile halka açılan Hepsiburada'nın hisseleri böylece yaklaşık 4.5 ayda yüzde 70 erimiş oldu. Şirket değeri ise 4 milyar dolardan 1.2 milyar dolara kadar indi.

ÖNCE ARTIDAYDI
Ağustos sonunda Hepsiburada mali sonuçlarını açıkladığında hisseler 12.02 dolarla halen halka arz fiyatının üzerindeydi. Firmanın satışları bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 artışla 1.75 milyar TL’ye, brüt ürün değeri ise yüzde 38.2 artarak, 5.9 milyar TL’ye çıktı. Ancak faiz, amortisman ve vergi öncesi kârını gösteren FAVÖK’ü ise satışları artırma odaklı yatırım, reklam ve pazarlama harcamaları nedeniyle eksiye döndü.

Geçen yılın aynı döneminde 71.1 milyon lira olan FAVÖK, bu yılın ikinci çeyreğinde ise eksi 188.6 milyon lira oldu. Beklenenden olumsuz gelen bu sonuçlarla Hepsiburada hisseleri 26 Ağustos tarihinde yüzde 25'i aşan kayıpla 8.97 dolara gerilemişti. Bu tarihten itibaren hisselerin yönü yukarı çevrilmedi.

SORUŞTURMA AÇILMIŞTI
Bloomberg'in haberine göre, halka arz öncesi yapılan sunumlarda ve yatırımcı toplantılarında "hasılatın ikinci çeyrekte belirtilen rehberliğin çok üzerinde olacağının belirtildiğine" dair itirazları dikkate alan Savcılık, ikinci çeyrek bilançosunun beklentilerin çok altında kalması sonrası, şirketin yatırımcı yönlendirmesine yönelik süreci mercek altına almıştı.

Konuyla ilgili soruşturma sonrasında savcılığın gerekli görmesi halinde soruşturma sürecinin mahkemeye taşınması söz konusu olabilecek.

Şirketin yaptığı uyarı açıklamasında, 3. çeyrek için satış hasılatı 6,45 milyar TL, gelirler 1,64 milyar TL, brüt bilanço katkısının ise 270 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği açıklandı.

Yaklaşık 4 milyar dolar ile halka açılan Hepsiburada'nın piyasa değeri, son düşüşle birlikte 1,18 milyar dolar seviyesine kadar geriledi.

UYARI DUYURUSUNDA REKABET VURGUSU YAPILDI
Şirket uyarı duyurusunda, Hepsiburada'nın bilançosunun pazar büyüme hızındaki yavaşlama ve artan rekabet ortamından olumsuz etkilendiğini belirtti.

Üçüncü çeyreğin başında, Kovid-19 kısıtlamalarının tamamen kaldırılması sebebiyle müşteri hareketliliğinin arttığını kaydeden şirket, bu gelişme ile Türkiye'de online kart harcamalarındaki büyümenin “önemli ölçüde” yavaşladığını ve rekabet koşullarının şiddetlendiğini açıkladı.

Hepsiburada yaptığı duyuruda, söz konusu koşullara uyum sağlayabilmek için müşterilere sunulan toplam indirim oranını ve reklam harcamalarını artırarak yanıt verdiğini belirtti.

hepsiburada şirket online alışveriş borsa hisse değer