HDP'den sözde çözüm süreci hakkında tarihi itiraflar: "Tam oturduk o sırada Erdoğan aradı!"

TAKİP ET

Diyarbakır'da "Biji Serok Erdoğan" sloganlarının atılmasıyla başlayan sözde 'çözüm süreci' tartışmalarına HDP de dahil oldu. HDP'li Pervin Buldan, sözde çözüm süreci dönemi hakkında tarihi itiraflarda bulundu. Buldan, "Tam oturduk o sırada Erdoğan aradı. Dolmabahçe'de kimin kimin yanında oturacağına bile Erdoğan karar verdi" dedi.

Türkiye'nin binlerce şehit vermesine sebep olan sözde çözüm süreciyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinde "Biji Serok Erdoğan" sloganlarının atılmasıyla başlayan tartışmalara HDP'li Pervin Buldan da dahil oldu. Buldan, sözde çözüm süreci dönemiyle ilgili tarihi itiraflarda bulundu.

Buldan, "Dolmabahçe'deki görüşmede kimin kimin yanında oturacağına bile Tayyip Erdoğan karar verdi. İçeriye girip bir telefon görüşmesi yaptılar. O görüşmeden sonra yerlerimizi değiştirdiler. Hatta neden böyle oldu diye sorduk. 'Beyefendiye danıştık, öyle yaptık' dediler" ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde HDP'yi kastederek, “Çözümü sürecini biz başlattık ama onlar sonlandırdı” demesine de değinen Buldan, şu ifadeleri kullandı;
"Çözüm sürecini bitiren parti AKP’dir. Onu çok açık ve net olarak söylüyorum. Çözüm süreci çok kıymetli bir süreçti. 3 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. 2011’de başlayan, bir kısmı kamuoyuna açıklanmadan, devlet ve İmralı arasında gelişlerin ve gidişlerin olduğu bir süreç. Ama daha sonra kamuoyuna açık bir şekilde, bizim de içinde olduğumuz bir süreç. Çözüm süreci 28 Şubat tarihinde Dolmabahçe Mutabakatı’yla aslında son aşamaya gelen bir süreçti. Fakat son aşamasında Dolmabahçe Mutabakatı okunduktan ve kamuoyuna deklare edildikten sonra bir anda düğmeye basılır gibi, hem sürecin bitirilmese hem de 1 Kasım tarihine kadar ülkede demokrasi, hukuk, hak adına herşeyin ayaklar altına alındığı bir sürece tanıklık ettik. HDP’nin 7 Haziran başarısı AKP’yi çok tedirgin etti. AKP hükümeti de bu sebeple çözüm sürecinin bitirilmesinde düğmeye bastı.

"KİMİN NEREDE OTURACAĞINA ERDOĞAN KARAR VERDİ"
Tayyip Erdoğan’ın o dönem 'Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımıyorum, doğru bulmuyorum, böyle bir şey olmadı' sözleri var. Oysa Dolmabahçe Mutabakatı’nda, mutabakatı okumak için bir araya gelen heyetin nerede oturacağına, kimin kimin yanında oturacağına bile Tayyip Erdoğan karar verdi. Biz bir ara oturduk, sonra bizi yerimizden kaldırdılar. İçeriye girip bir telefon görüşmesi yaptılar. O telefon görüşmesinden sonra bizim yerlerimizi değiştirdiler. Hatta neden böyle oldu diye sorduk. 'Beyefendiye danıştık, öyle yaptık' dediler. Bu kadar açık, bu kadar net bir süreci sonradan inkar etmeleri, çözüm sürecini kimin bitirdiğinin aslında bir göstergesidir.

Çözüm sürecinde vermiş olduğumuz emek, bedel ve bütün bunların ne olduğunu çok iyi biliyoruz. O süreci yürütmekten hiçbir zaman pişmanlık duymadık. Ama HDP’nin o süreçteki büyümesi, başarı elde etmesi, Türkiye halklarına umut olması ve 7 Haziran tarihinde yüzde 10 seçim barajını ilk defa kırarak parlamentoya girmesi AKP hükümetini oldukça tedirgin etti. Korkuttu. Bir nedeni de buydu. Kendi iktidarlarını ya da iktidarlığını kaybetme korkusuyla çözüm sürecini bitirdiler. Bir ülkenin geleceğini, Türkiye halklarının geleceğini kendi makamlarına, koltuklarına ve iktidarlıklarına heba ettiler."

pervin buldan akp çözüm açılım sözde çözüm süreci çözüm süreci dolmabahçe mutabakatı hdp