Havalar ısındı, pikniğe giderken dikkat: Uzmanlardan kritik kene uyarısı

TAKİP ET

Havaların ısınmasıyla birlikte piknik severler yeşilliğin bol olduğu yerlere gitmeye başladı. Ancak uzmanlardan kritik bir uyarı geldi.

Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte uzmanlardan çiftçilere ve piknik severlere kene uyarısı geldi. Kenelerin yoğun bir şekilde yayıldığı konusunda çeşitli il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından yapılan uyarılar art arda yayınlandı.

Müdürlüklerin açıklamasında "Havaların ısınmasıyla birlikte toprak işleme alanlarında ve piknik alanlarında kene popülasyonunda artış beklenmektedir. Keneler, hayvanlarda çeşitli hastalıklara ve verim kayıplarına neden olurken, son yıllarda kene ısırması sonucu meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ülkemizde insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir" denildi.

Sözcü'nün haberine göre, özellikle hayvanlarını meralara çıkaran ve hayvan barınaklarına sahip olan kişilerden kontrollerini yapmaları ve gerekli ilaçlamaları yapmaları istendi.

Ayrıca şu uyarılar da yapıldı:

"Tarla, bağ ve bahçede çalışanlar ile piknik alanlarına giden vatandaşlarımız gerekli koruyucu tedbirleri almalıdır. Vücudu örten giysiler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorabın içine sokulmalı ve eve dönüşlerde mutlaka vücutlarında kene kontrolü yapılmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli ve oturulacak yerlere açık renkli örtüler serilmelidir."

kene piknik