Gürcistan eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tanınmaz halde

TAKİP ET

Ekim 2021'de gözaltına alınan ve tutuklu bulunan Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin son hali görenleri şaşkına çevirdi.

1 Ekim 2021'de gözaltına alınan ve hala tutukluluğu devam eden eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’in tedavi gördüğü klinikteki görüntüleri paylaşıldı. Bir hayli yaşlanmış vedesteksiz yürüyemeyecek haldeki görüntüleri izleyenleri şaşırttı. 

Gürcistan Özel Cezaevi Servisince yapılan yazılı açıklamada, Saakaşvili’in tedavisiyle ilgili görüntülerinin paylaşılmasına karar verildiği söylendi. Ayrıca Saakaşvili’in klinik çalışanlarına karşı çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, “Söz konusu görüntüde, amacı adaletin uygulanmasını engellemek, toplumu ve uluslararası ortakları yanıltmak olan Mihail Saakaşvili’nin sahte davranışları açıkça görülüyor.” denildi.

Gürcistan Adalet Bakanı Yardımcısı Beka Dzamaşvili de yaptığı açıklamada, Saakaşvili’nin tutukluluk sürecinin açık ve şeffaf bir şekilde sürdüğünü belirtti.

Saakaşvili’yi bugüne kadar 1500’den fazla kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Dzamaşvili, Saakaşvili’nin durumu hakkında düzenli olarak Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarını bilgilendirmeye devam ettiklerini kaydetti.

HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI

Gürcistan Savcılığı, 2007'de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi televizyon kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin mal varlığına el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini darp ettirmekle suçlanan Saakaşvili hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Tiflis Şehir Mahkemesi de 2018'de Saakaşvili'ye bir cinayet davasında af yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle 6 yıl hapis cezası vermişti.
Saakaşvili, Gürcistan’da Ekim 2021’de gözaltına alındıktan sonra 50 gün açlık grevi yapmış, daha sonra Gori kentinde tedavi görmüştü.

Tutuklu Saakaşvili daha sonra 21 Şubat-10 Mart tarihlerinde tekrar açlık grevi yapmıştı.

Gürcistan’ın Rustavi kentinde tutulduğu 12. hapishanede sağlığı kötüye gittiği iddia edilen Saakaşvili, sağlık durumunun tespiti için 12 Mayıs’ta başkent Tiflis’teki “Vivamedi” kliniğine nakledilmişti.

Saakaşvili, söz konusu klinikte tedavisini tutuklu olarak görüyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili