Günde bir tane yemeyi ihmal etmeyin! Faydalarına inanamayacaksınız

TAKİP ET

Salatalık kalorisi düşük olduğu gibi besin değerleri yüksek bir meyvedir. Günde bir tane salatalık yerseniz vücudunuzda gerçekleşecek değişikliklere inanamayacaksınız. Salatalığın faydaları...

Mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan salatalığı yemenin birçok faydası vardır. Kan şekerini düşürmekten, kabızlığı önlemeye hatta kilo kaybını desteklemeye yardımcı olabilir. Uzmanlar salatalığın sağlığa faydalarını en üst düzeye çıkarmak için kabuğunu da yemenizi öneriyor.

Genellikle bir sebze olduğu düşünülse de, salatalık aslında bir meyvedir.
Salatalığın kalorisi oldukça düşüktür. Bu düşük kalorili meyve, farkında olmasak da içerisinde su ve lif, A, K ve C vitaminleri, potasyum ve kalsiyum gibi diğer besinlerle barındırır.

SALATALIĞIN BESİN DEĞERLERİ

Salatalığı ister çiğ tüketin ister salamura şeklinde sağlığınıza birçok fayda sağlayacaktır. Hücrelerinizi koruyabilen ve kronik hastalık riskini azaltabilen antioksidanlar açısından zengindir. İşte ortalama bir salatalıkta bulunan besin değerleri…
15 kalori.
0,1 gram yağ.
3.6 gram karbonhidrat.
0,5 gram diyet lifi.
1,7 gram şeker.
0,7 gram protein.
Salatalık da temel besinleri sağlar. Bir porsiyon salatalık şunları sağlar:
16,4 mikrogram K vitamini (%14 günlük değer).
147 miligram potasyum (%3 günlük değer).
2,8 miligram C vitamini (günlük değerin %3'ü).
16 miligram kalsiyum (günlük değerin %1'i)

SALATALIĞIN FAYDALARI

Salatalık yemenin kan şekerini düşürmeden kilo kaybına kadar birçok faydası bilinmekte. Peki günde bir tane salatalık yerseniz vücudunuzda ne gibi değişiklik meydana gelir?

1. BEYİN FONKSİYONLARINIZ DAHA İYİ ÇALIŞIR

Günde bir tane salatalık yemeniz sizi nörolojik hastalıklardan koruyacaktır. Bunun yanında beyninizin daha iyi odaklanması konusundaki faydaları tespit edilmiştir.

2.  KİLOLARINIZDAN KURTULMAYA YARDIMCI OLUR

Salatalıktaki su doğal olarak sindirime yardımcı olur; vücudunuzun yiyecekleri parçalamasına ve besin maddelerini emmesine yardımcı olur. Salatalıktaki lif aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyerek işlerin düzgün yürümesini sağlar, böylece kabızlığı önleyebilirsiniz.

3. KAN ŞEKERİ VE KİLOYU YÖNELTMEYE YARDIMCI OLUR

Özellikle Tip 2 diyabet için önde gelen risk faktörü olan obeziteniz varsa, salatalık atıştırdığınızda paranızın karşılığını fazlasıyla alırsınız. Kalorileri, karbonhidratları ve şekerleri düşüktür. Ayrıca salatalıktaki su ve lif, kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir.

4. KANSERE KARŞI KORUR

Salatalık, kanser hücreleri üzerindeki etkisi nedeniyle dikkat çeken, doğal olarak oluşan bir bitki bileşiği olan Cucurbitacin B'yi (CuB) yüksek miktarda içerir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma incelemesi, CuB'nin karaciğer, meme, akciğer ve prostat kanseriyle mücadelede yararlı olabileceğini doğrulamaktadır. CuB'un kanser büyümesini durdurmaya ve muhtemelen kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

6. KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Yüksek miktarda sodyum yüksek tansiyona yol açar. Potasyum, sodyumun etkilerini azaltarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Salatalıklarda bulunan yüksek potasyum ve düşük sodyumun birleşimi, kan basıncınız için bir depodur.

7. HORMONLARI DENGELER

Günde bir tane salatalık yerseniz, endokrin bezlerinin etkileşime girerek hormonların oluşmasına ve salınmasına yardımcı olur. Salatalık, yetişkinlerin günlük alması önerilen fosforun yaklaşık %4'ünü içerir. 

Kaynak: healthline, aykiri.com.tr

Restoranda yiyemediği ikram salatayı kutuladı: Garsonlar garip garip bakıyor...

salatalık vücut sağlık