'Gri pasaport ile insan kaçaklığı araştırılsın' talebini AK Parti ve MHP ikinci kez reddetti

TAKİP ET

CHP'nin belediyeler aracılığı ile gri pasaport verilerek yurt dışına insan kaçırılmasının araştırılması talebi AK Parti ve MHP tarafından ikinci kez reddedildi.

Belediye aracılığıyla gri pasaport ile insan kaçaklığı skandalının araştılma talebi Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP oylarıyla ikinci kez reddedildi. Gri pasaport ile kaçaklığın araştırılması için araştırma komisyonu kurulma teklifinin reddi ardından “Dışişleri Komisyonu toplansın” talebi de geri çevrildi.

TBMM’de “Hizmet damgalı pasaportların uluslararası krize dönüşmesi” gündemiyle Dışişleri Komisyonu’nun toplanması istendi. CHP’nin, Dışişleri Komisyonu’nun toplanmasına dair yapılan teklife AKP’li Komisyon Başkanı Akif Çağatay Kılıç önderliğinde ret yanıtı geldi. Komisyonun kurulmasının reddi sert sözlerle eleştirildi. 

“YARASI OLAN GOCUNUYOR”
Cumhuriyet'in haberine göre, TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer, gri pasaport skandalının aydınlatılana kadar peşini bırakmayacaklarını belirtirken  “Önce Meclis’te araştırma komisyon kurulması talebimiz reddedildi, şimdi de meselenin Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmesi talebimiz reddediliyor. T.C. pasaportunun yurtdışına insan kaçakçılığında kullanılmasının, ülkemizin itibarına verdiği zararı Meclis konuşmayacak da kim konuşacak? Sanırım yarası olan gocunuyor ki konuşmaktan kaçıyorlar.” İfadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?
İçişleri Bakanlığı, 19 Nisan'da 6 belediye hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Bakanlık'tan yapılan yapılan açıklamada şu ifadeler kaydedilmişti: "Belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport sağlanarak yurt dışına çıkış yapmalarına yönelik, 12 Mart tarihinde Bakanlığımızca başlatılan soruşturma genişletiliyor.

Bu kapsamda Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç, Ordu Korgan belediyelerince 'dans (folklor) gösterisi', 'kültür turu', 'gençlik programları' adı altında sivil toplum kuruluşları ile işbirliği protokolü düzenlenerek, yurt dışına kişiler gönderildiği tespit edilmiştir. Söz konusu olaylarla ilgili Bakanlığımızca Mülkiye Müfettişi görevlendirilerek, soruşturma başlatılmıştır."

Malatya'da AK Partili Yeşilyurt Belediyesi'nin 'çevre eğitim için' geçen yıl Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden 43'ünün geri dönmesi ile 'gri pasaport' skandalı patlak vermişti.
 

gri pasaport belediye yurt dışı insan kaçakçılığı chp ak parti mhp