Gıdalardan virüs bulaşıyor mu? DSÖ açıkladı

TAKİP ET

Koronavirüs salgını dolasıyla herkesin paranoyaklaştığı ve psikolojisinin bozulduğu bir ortamda gıda güvenliği en merak edilen konuların başında geliyor. Özellikle marketlerden alınan gıda ürünlerinden virüs geçip geçmediği tartışılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü konuyla ilgili önemli bir açıklama yayımladı.

Gıdalardan insana virüsün geçip geçmeyeceğine ilişkin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı raporda çarpıcı ifadeler kullanıldı. 

DSÖ'nün raporuna göre "ambalajlı" ürünlerden bugüne kadar virüsün geçtiğine yönelik bir veri oluşmamış. Ancak bu durum ambalajların içindeki ürünleri kapsıyor. Dolayısıyla ambalajların saklanma süreci öncesinde temizlenmesi, hijyen sağlanması önemli.

DSÖ'nün raporunda dikkat çeken en önemli kısım ise alınan gıda ürünlerini tüketmeden önce iyi pişirilmesinin gerekliliği. 

DSÖ resmî Twitter hesabı üzerinden, “Bugüne kadar henüz kimsenin koronavirüse gıda paketlerine dokunarak yakalandığına dair bir kanıt yok fakat gıda güvenliğine dikkat etmek her zaman çok önemli bir yaklaşımdır” mesajını paylaştı.

DSÖ’nün resmî internet sitesinde de paylaşılan raporda ise koronavirüs günlerinde riski en aza indirmek için yapılması gerekenler listelendi.

RAPORDA NELER VAR
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri arasında gıdayı iyi pişirmek geliyor. Özellikle et, tavuk, yumurta ve deniz ürünlerini iyi pişirmek gerektiğini aktaran DSÖ, “Çorba ve türlü gibi yemekleri kaynama noktasına getirin, 70 dereceye ulaşmaları iyi olur. Et ve tavuk yemeklerinde de iyi pişirmek gerek. Termometre kullanmak iyi olabilir” açıklamasını yaptı. Önceden pişirilmiş yemeklerin de yine iyice ısıtılması gerektiği vurgulandı.
DSÖ’nün açıklamasında, “Doğru şekilde pişirmek neredeyse bütün tehlikeli mikroorganizmaları öldürür” ifadesi kullanılırken, sakatat, kıyma gibi besinlere ayrıca dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, gıdadan koronavirüs bulaştığına dair henüz bir bulguya sahip olmadıklarını açıklasa da bazı önlemler alınmasının kritik öneme sahip olduğunu duyurdu.

PİŞİRDİKTEN SONRA 2 SAATTEN FAZLA DIŞARIDA BIRAKMAYIN
“Pişmiş yemeği oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutmayın” uyarısında bulunan DSÖ, yemeklerin çok uzun süre buzdolabında tutulmaması gerektiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı raporda, “Mikroorganizmalar oda sıcaklığında saklanan gıdalarda çok hızlı bir şekilde çoğalır. Sıcaklığı 5 derecenin altına ya da 60 derecenin üzerine çıkarmak mikroorganizmaların büyümesini engeller. Fakat bazı tehlikeli mikroorganizmalar 5 derecenin altında da büyüyebilir” ifadesi yer aldı.

YIKAMA VEYA SOYMA RİSKİ AZALTIR
Dünya Sağlık Örgütü, yemeklerin yapımı sırasında güvenli su kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini önerirken, “Pastörize süt gibi güvenli işlemlerden geçmiş besinleri tercih edin. Eğer çiğ yiyecekseniz meyve, sebzeleri mutlaka yıkayın. Bir besinin son kullanma tarihi geçtiyse tüketmeyin” açıklamasını yaptı.
Çiğ besinlerde tehlikeli kimyasallar ve mikroorganizmalar olabileceğini aktaran DSÖ, “Bu besinleri yıkamak ya da soymak gibi basit önlemler riski azaltabilir” önerisinde bulundu.

FARKLI ARAÇLAR KULLANIN
Dünya Sağlık Örgütü yemek pişirilirken çiğ et ve deniz ürünü gibi besinler için kullanılan bıçak ve kesme tahtası gibi ekipmanların diğer besinler için kullanılmaması gerektiğini duyurdu.

Çiğ besinlerin pişmiş yemeklerden ayrı tutulması gerektiğini öneren DSÖ, “Çiğ besinler ile hazırlanmış ve pişmiş yemekleri birbirinden ayırmak için ayrı kaplar kullanın” açıklamasını yaptı.

virüs nasıl geçer gıdalar virüs market yiyecekten virüs geçer mi gıdadan