Geçen yıl uyarısı yapılmış

TAKİP ET

İngiliz Guardian gazetesi, İngiltere'de bakanların geçen yıl büyük sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacak küresel bir virüs salgınına karşı hazırlıklı olmaları konusunda bir bilgilendirme metniyle uyarıldıklarını iddia etti.

Gazeteye sızdırılan gizli belgede, hafif seyreden bir salgında bile on binlerce kişinin hayatını kaybedebileceği belirtiliyor ve hükümetin salgın ihtimaline karşı alması gereken önlemler ile bu önlemleri almaması halinde olabilecekler sıralanıyor.

'HEM YÜKSEK ORANDA BULAŞICI HEM DE YÜKSEK ORANDA ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR'
Belgede yer alan hükümete yönelik öneriler arasında koruyucu ekipman stoklanması, diğer temel araç gereçleri satın alma anlaşmaları yapması, filyasyon prosedürlerini hazır hale getirmesi ve ölüm sayısında aşırı artış yaşanması durumunda atacağı adımlara yönelik bir plan hazırlaması tavsiye ediliyor.

Yurt dışındaki İngilizlere yardım etme ve onları ülkeye geri getirmeye yönelik planlar yapılması da öncelikler arasında sıralanıyor.

“Resmi, hassas” olarak işaretlenen 2019 Ulusal Güvenlik Risk Değerlendirmesi (NSRA) belgesinde hükümetin baş bilimsel danışmanı Sir Patrick Vallance'ın yanı sıra kıdemli bir ulusal güvenlik danışmanı tarafından imzalandı.

İngiliz Hükümeti, pandemi öncesinde yapılmış olan hazırlıklar hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddetmiş, ancak son yıllarda yapılan planlama uygulamalarına işaret ederek “sıfırdan başladıklarını” söylemenin haksız olacağını söylemişti.

Bir hükümet sözcüsü, “Bu eşi görülmemiş bir küresel salgın ve bununla mücadele etmek için doğru zamanda doğru adımlar attık, her zaman en iyi bilimsel tavsiye tarafından yönlendirildi” açıklamalarında bulunmuştu.

ingiltere koronavirüs salgın